Chleb z miodem i płatkami owsianymi



Kolejny przepis na chleb, tym razem coś dla tych którzy lubią lekko słodkawe pieczywo. Przepis wzięłam od DorotyZ podanego przepisu wychodzi jeden bochenek chleba na dużą keksówkę.
Zdjęcie - Chleb z miodem i płatkami owsianymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
  • 550 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 120 g płatków owsianych
  • 15 g miękkiego masła lub margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g suszonych śliwek drobno pokrojonych
  • 150 ml letniego mleka
  • 225 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki suchych drożdży.


Sposób wykonania:Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Pozostawić na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i uformować bochenek, piec na blaszce, lub tak jak ja przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki lub jakiejś innej foremki.Całość pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika posmarować mlekiem i posypać płatkami ( ja posypałam makiem)Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec początkowo 10 minut w temperaturze 230 stopni C, później temperaturę zmniejszyć do 200 stopni C i piec jeszcze 20 – 25 minut.Gotowy, upieczony chleb studzić na kratce.Smacznego :-)

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb