Chleb z miodem i płatkami owsianymi



Kolejny przepis na chleb, tym razem coś dla tych którzy lubią lekko słodkawe pieczywo. Przepis wzięłam od DorotyZ podanego przepisu wychodzi jeden bochenek chleba na dużą keksówkę.
Zdjęcie - Chleb z miodem i płatkami owsianymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
  • 550 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 120 g płatków owsianych
  • 15 g miękkiego masła lub margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g suszonych śliwek drobno pokrojonych
  • 150 ml letniego mleka
  • 225 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki suchych drożdży.


Sposób wykonania:Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Pozostawić na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i uformować bochenek, piec na blaszce, lub tak jak ja przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki lub jakiejś innej foremki.Całość pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika posmarować mlekiem i posypać płatkami ( ja posypałam makiem)Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec początkowo 10 minut w temperaturze 230 stopni C, później temperaturę zmniejszyć do 200 stopni C i piec jeszcze 20 – 25 minut.Gotowy, upieczony chleb studzić na kratce.Smacznego :-)

Przepisy z tych kategorii

Chleb żytni z melasą
1

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka