Pudding waniliowy z cynamonowym sosem śliwkowym
Tak z ręką na sercu: dawno nie jadłam nic równie dobrego! Ten deser jest niebiański. Kremowy pudding w połączeniu z lekko kwaskowatymi węgierkami, aromatem cynamonu i lekką nutą goździków tworzy zestaw wprost niezapomniany.
Do puddingu dodajcie koniecznie prawdziwą wanilię (w formie ziarenek lub esencji), nada mu niepowtarzalny aromat.
Deser z powodzeniem możecie przygotować nawet dzień przed podaniem i trzymać w lodówce, na końcu zaś przystroić owocami.
Śliwki mogą zostać z powodzeniem zostać zastąpione wiśniami lub … sosem czekoladowym!
Pudding waniliowy z cynamonowym sosem śliwkowym Składniki- pudding
- mleko - 1 i 1/4 szklanki
- cukier - 1/3 szklanki
- mąka ziemniaczana - 1/8 szklanki
- żółtko - 2 sztuki
- masło - 1 łyżka
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- sól - szczypta
- sos śliwkowy
- śliwki - 10 sztuk, najlepiej lekko kwaskowate
- brązowy cukier - 2 łyżki (więcej/mniej w zależności od kwaskowatości owoców/
- goździki - 2 sztuki
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- woda - 1/4 szklanki
Pudding:
Do garnuszka wsyp cukier, sól oraz mąkę. Dolej mleko oraz żółtka i dokładnie rozmieszaj, żeby nie było grudek.
Postaw na małym ogniu i cały czas mieszając (najwygodniej robić to trzepaczką) doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze przez minutę, ciągle mieszając. Gorący krem przełóż do miski, dodaj zimne masło i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
Pudding przełóż do miseczek/szklaneczek, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
Sos:
Śliwki pokrój na ćwiartki, razem z cukrem, wodą i przyprawami gotuj na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając), aż owoce staną się miękkie, a płyn zgęstnieje do konsystencji syropu. Pamiętaj, aby ilość dodanego cukru dostosować do smaku owoców!