Pudding waniliowy z cynamonowym sosem śliwkowym

Pudding waniliowy z cynamonowym sosem śliwkowym

Tak z ręką na sercu: dawno nie jadłam nic równie dobrego! Ten deser jest niebiański. Kremowy pudding w połączeniu z lekko kwaskowatymi węgierkami, aromatem cynamonu i lekką nutą goździków tworzy zestaw wprost niezapomniany.

Zdjęcie - Pudding waniliowy z cynamonowym sosem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do puddingu dodajcie koniecznie prawdziwą wanilię (w formie ziarenek lub esencji), nada mu niepowtarzalny aromat.

Zdjęcie - Pudding waniliowy z cynamonowym sosem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Deser z powodzeniem możecie przygotować nawet dzień przed podaniem i trzymać w lodówce, na końcu zaś przystroić owocami.

Zdjęcie - Pudding waniliowy z cynamonowym sosem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śliwki mogą zostać z powodzeniem zostać zastąpione wiśniami lub … sosem czekoladowym!

Zdjęcie - Pudding waniliowy z cynamonowym sosem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pudding waniliowy z cynamonowym sosem śliwkowym

Agata, 24 września 2012

Zdjęcie - Pudding waniliowy z cynamonowym sosem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Pudding:

Do garnuszka wsyp cukier, sól oraz mąkę. Dolej mleko oraz żółtka i dokładnie rozmieszaj, żeby nie było grudek.

Postaw na małym ogniu i cały czas mieszając (najwygodniej robić to trzepaczką) doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze przez minutę, ciągle mieszając. Gorący krem przełóż do miski, dodaj zimne masło i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.

Pudding przełóż do miseczek/szklaneczek, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.

Sos:

Śliwki pokrój na ćwiartki, razem z cukrem, wodą i przyprawami gotuj na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając), aż owoce staną się miękkie, a płyn zgęstnieje do konsystencji syropu. Pamiętaj, aby ilość dodanego cukru dostosować do smaku owoców!

Kategorie przepisów