Ekspresowy koktajl pomidorowy

Ekspresowy koktajl pomidorowy
Na targowiskach za niewielkie pieniądze można nabyć pomidory odmiany Lima - to znak, że trzeba zabrać się za produkcję suszonych pomidorów (klik). W ubiegłym roku opisałam dokładnie ich produkcję i naprawdę polecam.
Dla mnie to jeden z najlepszych smakołyków. Idealne do położenia na opieczonym chlebie, świetny dodatek na pizzę oraz do makaronów. Można kupić gotowe w sklepie, ale takie zrobione własnoręcznie nie tylko smakują i pachną lepiej - dają jeszcze satysfakcję - są moje.
Podczas przygotowania powstaje produkt uboczny - mokry środek: płyn i pestki. Można je wylać lub użyć do zupy czy gulaszu. Można też błyskawicznie przygotować świetny koktajl.
Koktajl pomidorowy - Laura SKŁADNIKI:
  • 2/3 szklanki pomidorów
  • 2 łyżki listków świeżej bazylii
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
Pomidory, bazylię, jogurt i sól zmiksować - ewentualnie doprawić solą.
Przelać do szklanki i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Kategorie przepisów