Ser biały zmielić i połączyć z mąką i jajkami. Zagnieść jednolite gładkie ciasto a następnie podzielić na kilka części. Każdą część ciasta rolować rękoma tworząc długi wałeczek, grubości palca, a następnie pokroić na części pod skosem...
Lubicie zupę pomidorową? Dzieci ja uwielbiają.A i dorosłym przypomina ona smak dzieciństwa.Oczywiście przygotowywując ją można użyć koncentratu pomidorowego, bądź kupiony przecier z pomidorów. Ale można go przecież przygotować samemu.Pyszne, czerwone pomidory wręcz kuszą aby je wykorzystać.
Jeśli lubicie dynię i piec domowy chleb, to nie powinniście „przejść” obojętnie obok tego bochenka. Moim zdaniem to idealny chleb na tę porę roku, kiedy żegnamy lato, a witamy jesień, która mam nadzieję będzie w tym roku piękna i złota. Ale to także początek sezonu na dynię, która jest zdrowa, pyszna i tania.
Takie śliwki są najlepsze do drożdżówki i do kruchego... a sok, który z nich powstaje jest przepyszny do polewania naleśników i oczywiście do samego wypicia po rozcieńczeniu z wodą.
Na łyżce oliwy zeszkliłam cebulkę i dodałam suchy ryż. Poczkałam, aż on również się zeszkli. Dolałam płyn - tyle, żeby przykrył ryż. W miarę jego wchłaniania, dolewałam kolejne porcje płynu. Kiedy ryż powoli dochodził dodałam do niego kurczaka oraz groszek...
Dzisiaj zapraszam na niecodzienne ciasto ze śliwkami. Trochę szczypie w język, daje dużo śliwkowej słodyczy, a robi się dosłownie 10 minut, nie licząc pieczenia.
Bułeczki te upiekłam w ramach zabawy wypatrzonej u Ireny i Andrzeja „Upiecz Smakowity Chleb”, której patronem są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, producent margaryny Smakowita.
Ciasto wyszło cudowne - soczyste i wilgotne dzięki owocom, dość ciężkie, intensywnie kakaowe (od siebie dałam kakao do masy), z niesamowitym orzechowym aromatem.