Dziś nadeszła pora na upragniony bezmięsny obiad. Zafundowaliśmy sobie kuskus z sosem z pieczonej papryki, na który przepis znalazłam w starym numerze "Poradnika Domowego".
Smaczne knedelki z truskawkami lubią dzieci i dorośli, dobrze że ktoś wymyślił zamrażalki :-) w dodatku na wspaniałe na bezmięsny piątek bardzo polecam
Ciasto dawało się dobrze wałkować, nie miałam też problemu z formowaniem ozdób. Zrobiłam najprostszą wersję - czyli kruchy spód polany roztopioną czekoladą i ozdobiony bakaliami. Tegoroczny mazurek bardzo nam smakował :)
Pierwszy raz w życiu upiekłam sama babkę drożdżową - i jestem bardzo zadowolona, na pewno to powtórzę. Przepis pochodzi z kwietniowego numeru miesięcznika Kuchnia.
Na Święta Wielkanocne upiekłam drożdżową babkę z rodzynkami. Skorzystałam z przepisu Pani Bożeny Dykiel z książki pt. "Moje Sekrety Kulinarne". Babka wyrosła wysoka, ciasto bardzo puszyste, wszystkim bardzo smakował. To czwarta propozycja przygotowana w ramach Kuchni Wielkanocnej 2010, gorąco polecam!
Aksamitna, kremowa i słodka :) A mój chłopak, który nigdy paschy nie jadł, ba, nawet nigdy o niej nie słyszał, zjadł 2 porcje za jednym zamachem, tylko wzdychając z zachwytu.I tak postanowiłam, że odtąd paschę będę robić co roku – na wszystkie możliwe sposoby ;)
Mój pierwszy mazurek czeka już na Święta w lodówce, oj żeby tylko doczekał :-)taki mazurek to ja mogę jeść bo te co mama zawsze kupowała to kury zjadały bo nikt nie chciał - a ten to chyba lodówkę na kłódkę trzeba zamknąć... ha ha
Pieczony baranek pojawia się co roku na naszym wielkanocnym stole. Było to jedno z pierwszych ciast, które robiłyśmy z siostrą, bo moja mama w nawale przedświątecznych prac rzadko kiedy miała głowę do takich "bzdur" jak baranek. Jako dzieci miałyśmy zatem sporą frajdę, że nie dość że same coś upiekłyśmy, to jeszcze o takim fajnym, wyjątkowym kształcie.
Kochani chciałabym Wam zyczyć, najpiekniejszych, najradośniejszych, prawdziwie rodzinnych i wiosennych Świąt! Zapraszam również na kawałek mazurka, który został zjedzony w połowie zanim kajmak dobrze ostygł:)))) skorzystałam z przepisu Olgi Smile
Propozycje, które tu zebrałam, to zestawienie kolorowych i smacznych wersji chrzanu, które dodatkowo wyglądają bardzo dekoracyjnie na wielkanocnym stole.
Propozycje, które tu zebrałam, to zestawienie kolorowych i smacznych wersji chrzanu, które dodatkowo wyglądają bardzo dekoracyjnie na wielkanocnym stole.
Propozycje, które tu zebrałam, to zestawienie kolorowych i smacznych wersji chrzanu, które dodatkowo wyglądają bardzo dekoracyjnie na wielkanocnym stole.
Kolejny wspaniały chleb w weekendowej szkole pieczenia...Wybrany przez Polkę... A może przez Tatter ;) Zadanie Nr 6 - Chleb na zakwasie z ziarnami (Seeded Multigrain Sourdough)
Niesamowicie pyszne babeczki dyniowe zagościły nie wiem już który raz w moim domu, o tej porze roku jak znalazł. Są takie delikatne i mięciutkie aż rozpływają się w ustach, a dzieci wprost je uwielbiają