Tort wyszedł pysznie... nie za słodki, nie za kwaśny, nie za suchy... Mam jeszcze trochę problem z dekorowaniem ale powoli, małymi kroczkami i stworzę piękne dzieło... Masa absolutnie pyszna... Truskawki zmieszane z cydrem gruszkowym, w śmietanowym kremie z nutką syropu z kwiatów bzu i pomarańczy... Nic dodać, nic ujać...
Puszyste lekko spieczone z wierzchu, waniliowe ciasto pod pysznym czekoladowym kremem obsypane wiórkami kokosowymi. Niebo w gębie. No i jak zwykle u mnie banalnie proste w przygotowaniu. Polecam z całego serca.
Nie jestem szczególną fanką paluszków krabowych, ale ich kolor jest urzekający ;) Obawiałam się że ten kolor zniknie, gdy dodany zostanie majonez, pierwotnie znajdujący się w składzie sałatki. Nie bardzo mi też pasował majonez w towarzystwie delikatnych smaków, więc paluszki i cebulę zamarynowałam w soku cytryny.
... to przepis z marcowego Zwierciadła po moich małych przeróbkach - zrezygnowałam z kwaśnej śmietany na rzecz słodkiej, a połowę pora zastąpiłam koprem włoskim. Wyszła równie smaczna co ładna. I bardzo wiosenna.
Miękka, delikatna i puszysta babka drożdżowa, polana cytrynowym lukrem. Najsmaczniejsza w dniu pieczenia, jak większość drożdżowych ciast (chociaż na drugi dzień też jest pyszna). Polecam !
W powietrzu jakby czuć przedwiośnie ale gdzieniegdzie jeszcze sporo śniegu leży dlatego na pożegnanie tej kwietniowej zimy kapustka kiszona z kminkiem i odrobiną słodkiej marchewki. Bardzo dobrze smakuje z żeberkami duszonymi w piwie lub po prostu ze świeżym wiejskim chlebem z masłem.
Jajecznica, czyli sposób na szybkie i pożywne śniadanie. Tu w towarzystwie szpinaku, którym nie tylko dodamy witamin, ale i koloru - moim zdaniem tak potrzebnego z rana. A ponieważ lubię rozpocząć dzień czymś słodkim, proponuję w pełni naturalny sok owocowy
Wiosenne minestrone to kolejny pomysł na przegonienie zimy... :) Razem z Maggie, Panną Malwinną, Michałem i Wojciechem przedstawiamy swoje wersje tej najsłynniejszej włoskiej zupy.
Bardzo smaczny mazurek z kawową polewą, zrobioną na bazie mleka w proszku. W oryginalnym przepisie udekorowany bakaliami namoczonymi w rumie, u mnie w wersji bezalkoholowej. Polecam !
Jeden z wpisów po-wielkanocnych. Kurczaczki zrobiłam na 15 minut przed podaniem śniadania wielkanocnego, moim chłopcom bardzo się podobały. Można je zrobić nie tylko na Wielkanoc!