Przepis znalazłam w Kulinarnym Atlasie Świata. Testowałam pod kątem wypieków na Wielkanoc. Dla mnie pyszna, mało słodka i puszysta. Będzie wspaniale uzupełniała się ze słodkim mazurkiem.
Mazurek owsiany czyli alternatywa do tradycyjnego mazurka ciasto jak na ciastka owiane, bez dodatku tłuszczu i białego cukru. Zbite i wilgotne w środku z chrupiąca skórka na zewnątrz. Szybkie i proste do wykonania.
Kolejna rzecz bez, której u nas nie może się odbyć Wielkanoc czyli.... MAZUREK. Tym razem mój ulubiony mazurek - mazurek kajmakowy. Bardzoo dobry i dosyć słodki, jak to wszystkie mazurki. Polecam rozłożyć prace na 2 dni. Pierwszego dnia upiec spód i zrobić kajmak, a następnego wyłożyć masę na spód i dekorować.
Dango to tradycyjna japońska potrawa – kluski z mąki ryżowej, ugotowane i nabite na szpadkę. Istnieje ogromna ilość wersji dango, a każda z nich ma nieco inną nazwę ;) Ten deser jest tak popularny i uwielbiany w Japonii, że powstają nawet piosenki o dango
Dobry pasztet to połączenie dobrych składników. Taki z mieszanki tłustej kaczki, chudego kurczaka i słodkich suszonych owoców wprost nie może się nie udać! Pasztet jest lekko słodki i kolorowy – idealny do podania na Wielkanocnym stole.
W końcu jednak udało mi się upiec chleb. Bardzo smaczny chleb, z grubą, chrupiącą skórką. Co prawda wyrastał dwa razy dłużej niż powinien (zakwas ciągle senny), ale byłam na to przygotowana ;-)
Pietruszkowy szał u mnie zapanował. Natychmiast potrzebuję zieleni, kolorów, smaków i zapachów. Dosyć mam katarów, kaszlu i bieli za oknem. Stop ! Zima spadaj, zieleni przybywaj ! O!
Zupa cebulowa wywodzi się z kuchni francuskiej i początkowo spożywana była przez chłopów, w biednych gospodarstwach domowych. Dzisiaj jest jedną z najpopularniejszych zup. Ma bardzo charakterystyczny i niepowtarzalny smak.
Jeden z bardzo ciekawych pomysłów na wykorzystanie białej rzodkwi znalazłam na blogu Karoliny. Plastry rzodkwi smaży się na patelni wraz z sosem sojowym i cukrem, co faktycznie może budzić lekkie skojarzenia ze stekami ;)
Ostatnio internet szaleje od zdjęć, jak zrobić króliczki-bułeczki, formując je z pomocą... nożyczek. Ja też postanowiłam spróbować... i wyszły śliczne, słodziutkie! Na pewno zrobię je na Wielkanoc i wsadzę chłopcom do koszyczka ze święconką...
Dzisiaj przedstawiam Wam mój pierwszy przepis wielkanocny w tym roku. Nadzienie z awokado na pewno zasmakuje każdemu, ale pamiętajcie, że użyć takiej ilości pieprzu kajeńskiego, żeby wszyscy goście byli zadowoleni
Ciasto rozwałkować na duży prostokąt, włożyć szpinak i rozsmarować po całej powierzchni. Następnie ciasto zwinąć w rulon i pociąć na kawałki. Ułożyć na blasze wyłożonej folią, posypać sezamem i odstawić do ponownego wyrośnięcia...