Czekoladowe serce dla Mamy

Czekoladowe serce dla Mamy

Z okazji „Mother’s Day” dla wszystkich Mam wszystkiego najlepszego i dużo radości ze swoich pociech ! Dla osłodzenia tego wyjątkowego dnia zapraszam na Czekoladowe Serce !

Zdjęcie - Czekoladowe serce dla Mamy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 70 g miękkiego masła
  • 120 g drobnego cukru
  • 3 jaja
  • 125 g mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ciemnego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Składniki na krem:

  • 1 opakowanie budyniu migdałowego
  • 400 ml mleka
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka likieru amaretto

Składniki na polewę:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki masła
  • 3 łyżki mleczka kokosowego lub słodkiej smietany

oraz ozdobna róża cukrowa i cukrowe kwiatki

Wykonanie:

  1. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać po jednym jajku i wanilię dalej ucierać.
  2. Mąki z proszkiem i kako przesiać i dodać na dwa razy do utartej masy, wszystko dobrze utrzeć na gładką, puszystą masę.
  3. Formę w kształcie serca posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub mąką.
  4. Przełożyć ciasto do formy, piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 30 minut lub do suchego patyczka.
  5. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwie równe warstwy i przełożyć kremem.
  6. Zostawić 2 łyżki na dekorację.
  7. Wierzch i boki oblać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
  8. Udekorować pozostałym kremem i cukrowymi dodatkami.

Wykonanie kremu:

  1. Budyń ugotować w 400 ml mleka i odstawić do wystudzenia.
  2. Do zimnego budyniu dodać masło, cukier i likier i wszystko dobrze zmiksować.

Smacznego !

Zdjęcie - Czekoladowe serce dla Mamy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

autor: Samantha

Kategorie przepisów