Czekoladowe serce dla Mamy
            Z okazji „Mother’s Day” dla wszystkich Mam wszystkiego najlepszego i dużo radości ze swoich pociech ! Dla osłodzenia tego wyjątkowego dnia zapraszam na Czekoladowe Serce !
Składniki na ciasto:
- 70 g miękkiego masła
 - 120 g drobnego cukru
 - 3 jaja
 - 125 g mąki tortowej
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 - 2 łyżki ciemnego kakao w proszku
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka esencji waniliowej
 
Składniki na krem:
- 1 opakowanie budyniu migdałowego
 - 400 ml mleka
 - 125 g miękkiego masła
 - 2 łyżki cukru pudru
 - 1 łyżeczka likieru amaretto
 
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
 - 2 łyżeczki masła
 - 3 łyżki mleczka kokosowego lub słodkiej smietany
 
oraz ozdobna róża cukrowa i cukrowe kwiatki
Wykonanie:
- Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać po jednym jajku i wanilię dalej ucierać.
 - Mąki z proszkiem i kako przesiać i dodać na dwa razy do utartej masy, wszystko dobrze utrzeć na gładką, puszystą masę.
 - Formę w kształcie serca posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub mąką.
 - Przełożyć ciasto do formy, piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 30 minut lub do suchego patyczka.
 - Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwie równe warstwy i przełożyć kremem.
 - Zostawić 2 łyżki na dekorację.
 - Wierzch i boki oblać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
 - Udekorować pozostałym kremem i cukrowymi dodatkami.
 
Wykonanie kremu:
- Budyń ugotować w 400 ml mleka i odstawić do wystudzenia.
 - Do zimnego budyniu dodać masło, cukier i likier i wszystko dobrze zmiksować.
 
Smacznego !
autor: Samantha
            
