Czekoladowe serce dla Mamy
Z okazji „Mother’s Day” dla wszystkich Mam wszystkiego najlepszego i dużo radości ze swoich pociech ! Dla osłodzenia tego wyjątkowego dnia zapraszam na Czekoladowe Serce !
Składniki na ciasto:
- 70 g miękkiego masła
- 120 g drobnego cukru
- 3 jaja
- 125 g mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki ciemnego kakao w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Składniki na krem:
- 1 opakowanie budyniu migdałowego
- 400 ml mleka
- 125 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka likieru amaretto
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki masła
- 3 łyżki mleczka kokosowego lub słodkiej smietany
oraz ozdobna róża cukrowa i cukrowe kwiatki
Wykonanie:
- Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać po jednym jajku i wanilię dalej ucierać.
- Mąki z proszkiem i kako przesiać i dodać na dwa razy do utartej masy, wszystko dobrze utrzeć na gładką, puszystą masę.
- Formę w kształcie serca posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub mąką.
- Przełożyć ciasto do formy, piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 30 minut lub do suchego patyczka.
- Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwie równe warstwy i przełożyć kremem.
- Zostawić 2 łyżki na dekorację.
- Wierzch i boki oblać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
- Udekorować pozostałym kremem i cukrowymi dodatkami.
Wykonanie kremu:
- Budyń ugotować w 400 ml mleka i odstawić do wystudzenia.
- Do zimnego budyniu dodać masło, cukier i likier i wszystko dobrze zmiksować.
Smacznego !
autor: Samantha