Fajitas z krewetkami i kiełbasą
Dawno nie jadłam nic meksykańskiego, dlatego te pyszne fajitas z krewetkami i kiełbasą były miłą odmianą. Zdecydowanie mogę polecić to danie, bo jego przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie, a smak - satysfakcjonujący;D Chętnie niedługo powtórzę taki obiad. Mamy tu delikatne krewetki, nieco mniej delikatną kiełbasę, podsmażoną paprykę, limonkę, dymkę... Czyli dobre połączenie smaków. W dodatku kto by nie lubił tortilli i zabawy z zawijaniem w nie jedzenia;)
Fajitas z krewetkami i kiełbasą
- 150g krewetek
- 1 limonka
- 1 ząbek czosnku
- 2 dymki
- 1 żółta papryczka chili
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
- 1 czerwona papryka
- 120g kiełbasy
(użyłam drobiowej, by danie nie było zbyt tłuste)
- 2 tortille
Wymieszać sok z 1/2 limonki, posiekany czosnek, chili i białą część dymki.
Dodać obrane krewetki, lekko doprawić, wymieszać i odstawić.
Paprykę pokroić w paski i podsmażyć na dużym ogniu, aż zmięknie, kilka minut, lekko ją doprawiając.
Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę, chwilę smażyć, a następnie dodać krewetki.
Zmniejszyć ogień i smażyć je przez ok. 1 - 2 minuty z każdej strony.
W międzyczasie podgrzać tortille, położyć na talerze, a na nie wyłożyć zawartość patelni.
Posypać posiekaną zieloną częścią dymki i ułożyć cząstki pozostałej limonki.
Skropić danie sokiem i zawijać.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 370 kcal