Kurczak smażony w parmezanowej panierce
Zdaję sobie sprawę, że smażony w grubej panierce kurczak to nie najzdrowsze danie na świecie, ale od czasu do czasu po prostu nie mogę mu się oprzeć.
Delikatne, soczyste mięso i (dla kontrastu) chrupiąca, pełna smaku panierka. Zestaw idealny.
Kurczak smażony w parmezanowej panierce Składniki
- pierś kurczaka - 2 filety
- bułka tarta - 3/4 szklanki
- parmezan - 3 łyżki (świeżo tarty)
- mąka pszenna - 2 łyżki
- oregano - ok. 1/2 łyżeczki lub inne ulubione przyprawy np. odrobina granulowanego czosnku
- sól, pieprz - do smaku
- olej do smażenia - ok. 1 szklanki
Piersi podziel na mniejsze części (każdą na ok. 4). Posól, popieprz i obtocz w mące.
Roztrzep jajko, obtocz w nim mięso. Przygotuj panierkę. Bułkę tartą wymieszaj z parmezanem, pieprzem, szczyptą soli i oregano. Pokryj nią kawałki kurczaka.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej (nalej go ok. 2 cm), gdy się rozgrzeje włóż mięso i smaż na średnim ogniu z każdej strony, aż się równomiernie zarumieni. Odłóż na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu, podawaj od razu (najlepiej z porcją sałaty).