Kurczak smażony w parmezanowej panierce

Zdaję sobie sprawę, że smażony w grubej panierce kurczak to nie najzdrowsze danie na świecie, ale od czasu do czasu po prostu nie mogę mu się oprzeć.

Zdjęcie - Kurczak smażony w parmezanowej panierce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Delikatne, soczyste mięso i (dla kontrastu) chrupiąca, pełna smaku panierka. Zestaw idealny.

Zdjęcie - Kurczak smażony w parmezanowej panierce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kurczak smażony w parmezanowej panierce

Agata, 5 marca 2013

Zdjęcie - Kurczak smażony w parmezanowej panierce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • pierś kurczaka - 2 filety
  • bułka tarta - 3/4 szklanki
  • parmezan - 3 łyżki (świeżo tarty)
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • oregano - ok. 1/2 łyżeczki lub inne ulubione przyprawy np. odrobina granulowanego czosnku
  • sól, pieprz - do smaku
  • olej do smażenia - ok. 1 szklanki
Sposób przygotowania

Piersi podziel na mniejsze części (każdą na ok. 4). Posól, popieprz i obtocz w mące.

Roztrzep jajko, obtocz w nim mięso. Przygotuj panierkę. Bułkę tartą wymieszaj z parmezanem, pieprzem, szczyptą soli i oregano. Pokryj nią kawałki kurczaka.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej (nalej go ok. 2 cm), gdy się rozgrzeje włóż mięso i smaż na średnim ogniu z każdej strony, aż się równomiernie zarumieni. Odłóż na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu, podawaj od razu (najlepiej z porcją sałaty).

Kategorie przepisów

Podobne przepisy