Jeden z wpisów po-wielkanocnych. Kurczaczki zrobiłam na 15 minut przed podaniem śniadania wielkanocnego, moim chłopcom bardzo się podobały. Można je zrobić nie tylko na Wielkanoc!
Babka na majonezie. Idealna na Wielkanoc Wspaniale wilgotna, ale bez śladu zakalca. Mięciutka i bardzo delikatna. Majonezu nie czuć nic a nic. Pytając nieświadomego składników Tatę, czy czuje majonez, z początku nie wiedział o co mi chodzi i nie krył zdziwienia, gdy dowiedział się, że jest w babce :)
Gdybyście potrzebowali szybkiego, awaryjnego przepisu na deser, to właśnie go znaleźliście;) Wystarczy połączyć kilka składników, by w ciągu 10 minut móc poczęstować niespodziewanych gości. Kontrast między zimnymi, kwaśnymi owocami a słodkim sosem z, wydawałoby się, mdłej białej czekolady, przełamanej dodatkiem pysznego limoncello jest wyjątkowy.
To jedno z najbardziej popularnych dań wielkanocnych we Włoszech. Ciasto to doczekało się wielu wersji, ale zawsze smakuje wyśmienicie i wygląda podobnie.
To jedno z moich ulubionych dań. Sprawdza się w każdej sytuacji i pasuje na wieleokazji. Na co dzień, kiedy robię tą pieczeń do pieczywa nie dodaję wina ale kiedy przyrządzam ją na święta lub jako przekąskę na imprezę troszkę zakrapiam żeby podkreślić jej walory smakowe.
Świąteczny hummus, bo w tym roku postanowiłam przygotować zupełnie nietradycyjne menu świąteczne. (...) Hummus z karmelizowaną cebulką jest zdecydowanie moim ulubionym. Słodkawy, lekko maślany, sycący, pycha!
Tarta potrójnie pistacjowa. Pistacjowe korpus z kruchego ciasta wypełniony pistacjową praliną powstałą z połączenia wysokiej jakości białej czekolady, śmietany kremówki i zmielonych pistacji. Całość posypana posiekanymi prażonymi pistacjami, dla nadania wyrazistej nutki chrupkości i jeszcze bardziej pistacjowego smaku. Zielona tarta, w klimacie wiosny, której tak bardzo wszystkim brakuje. Idealna na wielkanocny stół, w zastępstwie mazurka.
Czy musimy więc tłumaczyć, że czekolada to punkt programu świątecznego stołu, element tak nieodłączny jak zajączek, pisanka i śmingusowo-dyngusowe figle? Zamiast tradycyjnej tabliczki zdecydowaliśmy się jednak na mus z białej czekolady z malinami. Na szczęście dla Pana Sandmana podany w pucharku lub kieliszku deser znacznie łatwiej upilnować...
To już trzeci przepis na paschę, który zamieszczam na blogu. Dotychczas najłatwiejszy i najmniej czasochłonny. Czy najpyszniejszy? Szczerze mówić, nie potrafię ocenić, który z tych trzech przepisów smakował mi najbardziej. Pascha to dla mnie coś tak pysznego, że nie mieści się w żadnych kryteriach :D
Jajka marynowane w occie balsamicznym i miodzie to propozycja na wielkanocny stół, możecie je podać z sosem majonezowo-śmietanowym lub po prostu w sałatce.
Pachnąca pomarańczą, intensywnie żółta , mięciutka i delikatna . Taka jest właśnie babka, której przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Babkę można przygotować ucierając lub ubijając mikserem w tradycyjny sposób wszystkie składniki.
Jajka faszerowane inaczej? Czemu nie! Strasznie dawno nie jadłam tak przyrządzonych jajek ale postanowiłam, że już czas podzielić się tym przepisem… Praktycznie jedyny problem, żeby przygotować takie jajka to je umiejętnie przeciąć… po tym to już pikuś;)!