Odkąd prowadzę bloga rok rocznie biorę udział w akcji „Zielono mi” organizowanej przez autorkę bloga Trochę inna cukiernia. W tym roku rozpoczynam zielone gotowanie lekką zupką z zielonych warzyw.
Kolejna odsłona faszerowanych jajek. Tym razem na zielono, z ziołami, kaparami i musztardą Dijon dla ostrości. Doskonałe nie tylko na śniadanie wielkanocne. Po prostu pycha!
Na świąteczne śniadanko proponuję wam jajka zapiekane w szynce parmeńskiej z serem korycińskim lub mozzarellą (ale wtedy trzeba posolić) z dodatkiem szczypiorku i ziół prowansalskich podane na chrupiących grzankach z kiełkami pyszności.
Jak myślę i porach, to przychodzą mi do głowy śledzie, a konkretnie śledzie z porem (zaskakujące) i jabłkiem plus jogurt, odrobina majonezu. Połączenie idealne. Ostrawe pory, słodko - kwaśne jabłko, słone wiadomo co i łagodny jogurt. Teraz pora na pora w wersji "mash & fast".
Lekko, świeżo i szybko. Uwielbiam połączenie szpinaku z łososiem, a dzisiejsza wersja dopełniona aromatycznym serem z niebieską pleśnią jest po prostu idealna.
Aby zrobić te pyszne ptysie serowe tzw.Gourgères, najpierw musimy zrobić ciasto ptysiowe ( pâte a choux ) , jeżeli ktoś wcześniej nie wykonywał takiego ciasta to cały proces może mu się wydać co najmniej dziwny,ale nie należy się tym przejmować tylko robić wszystko wg. instrukcji
Japońskie przepisy mają to do siebie, że przeważnie są niezwykle proste do zrobienia. (...) Ma być świeżo, szybko i... ładnie :) Ten przepis na łososia właśnie taki jest. W czasie, gdy gotuje się ryż, przyrządzamy łososia. W czasie, gdy łosoś się piecze, robimy majonez wasabi. W efekcie pyszny obiad jest gotowy w niecałe pół godziny ;)
Japońskie przepisy mają to do siebie, że przeważnie są niezwykle proste do zrobienia. (...) Ma być świeżo, szybko i... ładnie :) Ten przepis na łososia właśnie taki jest. W czasie, gdy gotuje się ryż, przyrządzamy łososia. W czasie, gdy łosoś się piecze, robimy majonez wasabi. W efekcie pyszny obiad jest gotowy w niecałe pół godziny ;)
Podsmażyć cebule i czosnek do zeszklenia, posolić, dodać grzyby (...). Smażyć przez około 10 minut. Wsypać ryż, chwilę smażyć, aż będzie przeźroczysty...
Przy okazji piątków w Wielkim Poście często u mnie w domu rodzinnym był śledzik w śmietanie z pieczonymi ziemniaczkami. Staram się kultywować ten zwyczaj również u siebie. Nie ma sprzeciwów wśród domowników. Może i Wam posmakuje:-)?
Pozostał mi więc rodzimy Pan Karp. Żeby nie bawić się w wydłubywanie tych najmniejszych haczykowatych ości, zrobiłam kotlety. Na ryby słodkowodne to dobry patent. Kotlety podałam z warzywami gotowanymi na parze.
Gyudon to jedno z japońskich dań fast food. Nazwa ta dosłownie oznacza „miskę z wołowiną”. Na ulicach Japonii spotkać można budki ze stołkami barowymi, w których serwuje się właśnie to niedrogie i sycące danie. Ponoć szczególnie lubią je japońscy mężczyźni.
Gyudon to jedno z japońskich dań fast food. Nazwa ta dosłownie oznacza „miskę z wołowiną”. Na ulicach Japonii spotkać można budki ze stołkami barowymi, w których serwuje się właśnie to niedrogie i sycące danie. Ponoć szczególnie lubią je japońscy mężczyźni.