Kisiel z mango i zielonej herbaty
„Kisiel to jeden z najprostszych deserów i nie mam tu wcale na myśli gotowego produktu z torebki, ale taki zrobiony domowym sposobem. Można go zrobić zarówno ze świeżych owoców jak i mrożonych. Nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów. Daje szerokie możliwości smakowe, i ma jeszcze tę zaletę w stosunku do gotowego produktu, że możemy go dosłodzić wg uznania. Tym razem wykorzystałam mango i połączyłam go z intensywną w smaku i zapachu zieloną herbatą oraz cytryną.”
Kisiel z mango i zielonej herbaty (przepis własny)
Składniki na 3 porcje:
1 dojrzałe mango
1 saszetka zielonej herbaty z dodatkiem suszonej skórki cytrynowej
250ml gorącej wody
sok z jednej cytryny
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
50ml zimnej wody
Zalać herbatę gorącą wodą (najlepsza temp. to 80-90°C) i zostawić na 5 minut aby naciągnęła.
Obrać mango i odkroić miąższ od pestki. Jedną czwartą miąższu pokroić w drobna kostkę, a pozostały zmiksować.
Wlać do rondla mus z mango i napar z zielonej herbaty. Dodać pokrojone w kostkę owoce i cukier. Wymieszać, postawić na gazie i podgrzewać do zagotowania. Rozmieszać mąkę ziemniaczaną z zimną wodą. Wlać do gotującej masy i energicznie wymieszać. Ponownie zagotować. Rozlać do szklaneczek.