Muffinki migdałowe z bananem

Muffinki migdałowe z bananem

Zdjęcie - Muffinki migdałowe z bananem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pomysłów na muffinki jest bardzo dużo. Każdy ma swoje ulubione.....sprawdzone lub czekające w kolejce na kolejny eksperyment........ ja mam również i uwielbiam takie proste przepisy.....
Tym razem wykorzystałam dojrzałego banana , trochę migdałów i odrobinę świeżo zakupionego likieru "Amaretto" / taka mała degustacja przed jutrzejszym "świętowaniem"/ Zdjęcie - Muffinki migdałowe z bananem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: /10 szt/

  • 230 g mąki pszennej / użyłam orkiszowej/
  • 80 g cukru trzcinowego/jasny/
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 1 banan
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 2-3 łyżki likieru amaretto

oraz: 10 plasterków banana na posypkę: 2 łyżki drobno zmielonych migdałów 1-2 łyżki cukru trzcinowego
Zdjęcie - Muffinki migdałowe z bananem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami -Banana rozgnieść widelcem, dodać jajko, dodać jogurt, olej i wymieszać. -Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem , migdałami i cukrem. -Suche składniki dodać do mokrych i krótko wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. -Papierowe foremki umieścić w formie na muffinki i wypełnić je ciastem /3-4 wysokości/. -Na środku każdej babeczki umieścić plasterek banana i posypać posypką przygotowaną z cukru i migdałów. -Piec ok.20 min. w piekarniku nagrzanym do temp.180st. C -Po upieczeniu umieścić na kratce i przestudzić. Zdjęcie - Muffinki migdałowe z bananem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów