Muffinki migdałowe z bananem
Pomysłów na muffinki jest bardzo dużo. Każdy ma swoje ulubione.....sprawdzone lub czekające w kolejce na kolejny eksperyment........ ja mam również i uwielbiam takie proste przepisy.....
Tym razem wykorzystałam dojrzałego banana , trochę migdałów i odrobinę świeżo zakupionego likieru "Amaretto" / taka mała degustacja przed jutrzejszym "świętowaniem"/
Składniki: /10 szt/
- 230 g mąki pszennej / użyłam orkiszowej/
- 80 g cukru trzcinowego/jasny/
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g mielonych migdałów
- szczypta soli
- 1 banan
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 120 ml oleju roślinnego
- 2-3 łyżki likieru amaretto
oraz: 10 plasterków banana na posypkę: 2 łyżki drobno zmielonych migdałów 1-2 łyżki cukru trzcinowego
-Banana rozgnieść widelcem, dodać jajko, dodać jogurt, olej i wymieszać. -Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem , migdałami i cukrem. -Suche składniki dodać do mokrych i krótko wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. -Papierowe foremki umieścić w formie na muffinki i wypełnić je ciastem /3-4 wysokości/. -Na środku każdej babeczki umieścić plasterek banana i posypać posypką przygotowaną z cukru i migdałów. -Piec ok.20 min. w piekarniku nagrzanym do temp.180st. C -Po upieczeniu umieścić na kratce i przestudzić.