Kotlety z karpia w otrębowo-sezamowej panierce

Kotlety z karpia w otrębowo-sezamowej panierce


Zdjęcie - Kotlety z karpia w otrębowo-sezamowej panierce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Ile to ja już razy postanawiałam jeść więcej ryb i niestety na postanowieniu się kończy. Przyczyn jest wiele. Pierwsza to ta, ze chłopcy nie mogą jeść ryb i wtedy trzeba by gotować dwa obiady, druga że jest problem z ich zakupem. Bo albo mamy mrożone z niską cenę z dużą ilością lodu na rybie, albo świeże z bardzo wygórowaną ceną. Po za tym, moje ulubione gatunki ryb morskich zagrożone są wyginięciem i wszyscy apelują żeby ich nie kupować. Pozostał mi więc rodzimy Pan Karp. Żeby nie bawić się w wydłubywanie tych najmniejszych haczykowatych ości, zrobiłam kotlety. Na ryby słodkowodne to dobry patent. Kotlety podałam z warzywami gotowanymi na parze. Odkąd stałam się posiadaczką wspaniałego garnka właśnie do gotowania na parze, często je robię. Jest to o tyle wygodne, że można gotować jednocześnie różne warzywa, zaczynając od tych wymagających dłuższego czasu gotowania i sukcesywnie dokładać te, które gotują się krócej.”
Zdjęcie - Kotlety z karpia w otrębowo-sezamowej panierce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kotlety z karpia w otrębowo-sezamowej panierce (przepis własny)
Składniki na 8szt.

250g filetu z karpia bez skóry
1 jajko
1 kromka bułki namoczona w mleku
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka masła
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą

Do panierowania:
2 łyżki otrąb pszennych
1 łyżka sezamu

olej do smażenia

Obrać czosnek i cebulę. Drobno posiekać. Roztopić masło na patelni. Wrzucić cebulę z czosnkiem i przesmażyć, aż cebula się zeszkli.
Filet z karpia pokroić na kawałki. Zmielić w maszynce do mięsa razem z przesmażoną cebulką i odciśniętą bułką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić masę.
Wymieszać otręby z sezamem.
Rozgrzać olej na patelni.
Zwilżonymi w wodzie dłońmi nabierać porcję masy i formować kotleciki. Obtaczać w panierce i smażyć na rumiano z obu stron.

Kategorie przepisów