Gdy mięsa ma się dość…macie takie stany? Ja tak. Co jakiś czas staram się znaleźć alternatywę dla wszędobylskiej wędliny na kanapkach oraz tak zwane kotleta drobiowego lub mielonego na obiad. W związku z obecnym wstrętem do mięs..ogłaszam w tym tygodniu..wpisy bez mięsa!
Dziś przedstawiam przepis na idealne niedzielne śniadanie. Pyszny i puszysty omlet z piekarnika z karmelizowanymi gruszkami i jabłkami, polane sosem karmelowym z odrobiną whiskey.
Ciekawy pomysł na deser z wykorzystaniem dyni. Coś w sam raz dla wszystkich mannożerców, ponieważ puszyste, waniliowe kluseczki są absolutnie przepyszne.
Makaron zapiekany na śniadanie to danie, z którym obudziłam się dzisiaj rano w głowie. Pyk i pomysł na śniadanie jest, dobre, ciepłe .. na dobry dzień. Przyśnił mi się ten przepis pewnie z tej okazji, że wczoraj na blogach królowały makarony z okazji Światowego Dnia Makaronu
Łosoś w szynce parmeńskiej z warzywami - lekkie, bardzo smaczne i zdrowe danie, idealne na jesień. Kawałki łososia zawinięte w aromatyczną szynkę i zapieczone na gulaszu z sezonowych warzyw. Proste, szybkie i pyszne :)
Chipsy dyniowe z ziołami, czosnkiem i dodatkiem soli są niesamowite w smaku. Dynię najlepiej obrać ze skóry no chyba że chcecie tak, jak ja aby fajnie wyglądało :-) Polecam taką zdrową przekąskę :-)
Przygotowałam pyszną wariację na temat lasagne. Nie ma tutaj typowych dla lasagne warstw - makaron, sos mięsny i beszamel. Sos mięsny owszem - jest, lecz zawinięty w płat makaronu lasagne, który dodatkowo wyścieliłam wstążkami cukinii. Roladki upiekłam w pysznym, esencjonalnym sosie pomidorowym, obłożyłam serem mozzarella i udekorowałam paskami cukinii, które dają akcent wspaniały kolorystyczny
Kruchutka tarta kasztanowa wypełniona słodkimi gruszkami i czekoladą. Właściwie można by było na tym poprzestać,bo tarta sama w sobie jest pyszna i wystarczająco słodka , ale zdecydowałam podać ją z dodatkiem odrobiny gruszkowego musu i z czekoladowym kremem kasztanowym.
Filet z kurczaka w hiszpańskim stylu, czyli w nietypowym połączeniu z granatem i migdałami. Przy pierwszym wrażeniu można być sceptycznym do takiego zestawienia, ale, jak się okazuje, zupełnie niepotrzebnie. Efekt tego ciekawego eksperymentu baaardzo nam smakował :)
Jest bardzo delikatny, raczej słodki, z mocno wyczuwalnym smakiem dyni, przełamanym przyprawami. Smakuje naprawdę dobrze - o ile nie macie nic przeciwko dyni. Jeśli jesteście jej fanami - to jest sernik dla Was!
Makaron gotujemy, warzywa kroimy (...), dusimy je do miękkości w woku lub na dużej patelni, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy czerwone pesto i ugotowane tagliatelle. Mieszamy tak, aby sos pokrył cały makaron, podajemy udekorowane świeżo mielonym pieprzem i listkiem świeżej bazylii...
To, że jestem fanką ciecierzycy chyba każdy już wie, do tej listy dołączyła dynia w prawie każdej postaci. Połączyłam ukochane składniki, do tego pyszny dressing mojej mamy i wychodzi sałatka godna polecenia.
Zakupiłam wielkie opakowanie tego warzywa przy okazji robienia caldo verde. Zostało bardzo dużo i miałam zagwozdkę, co by tu z niego zrobić. W sieci jest mnóstwo propozycji na łączenie go z dynią czy z ziemniakami (np. irlandzki colcannon). W końcu padło na quiche z kozim serem