Kasza gryczana z wołowiną i fasolką szparagową

Kasza gryczana z wołowiną i fasolką szparagową

W dzieciństwie bardzo nie lubiłam kaszy. Kiedy pojawiała się do posiłku to żadna
siła nie była w stanie zmusić mnie do zjedzenia nawet odrobiny. Nie pomagały groźby, prośby ani obiecane nagrody. Od kiedy poznałam dokładnie dobroczynny
wpływ  kaszy na nasz organizm przyrządzam ją bardzo często ale nigdy bez dodatku smażonej cebulki na złoty kolor. To ona podkreśla a nawet rzekłabym wydobywa walory smakowe kaszy gryczanej. Dzisiaj proponuję Wam kaszę w towarzystwie kruchej wołowiny i fasolki. To danie można zrobić kiedy np. zostanie Wam mięso z wcześniej ugotowanego gulaszu albo od podstaw jak w przepisie poniżej.

 

Zdjęcie - Kasza gryczana z wołowiną i fasolką szparagową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  60-70 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 350 g wołowiny gulaszowej
  • 300 g kaszy gryczanej
  • 350 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
  • ½ pęczka pietruszki
  • ¾ szklanki bulionu
  • 1 liść laurowy
  • 2 -3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ½  łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • cukier

 

Zdjęcie - Kasza gryczana z wołowiną i fasolką szparagową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 Sposób wykonania:

  1. mięso płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na małe kawałki ( im mniejsze kawałki, tym prędzej mięso zmięknie podczas gotowania)
  2. w garnku o grubym dnie rozgrzewamy 1 ½ łyżki oleju, wrzucamy mięso i smażymy z każdej strony aż się lekko zrumieni
  3. następnie wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie, dusimy pod przykryciem do miękkości ( około 50-60 min. ), na koniec doprawiamy solą i pieprzem
  4. w trakcie duszenia mięsa przygotowujemy resztę składników:
  5. na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy na złoty kolor ( od czasu do czasu mieszamy)
  6. fasolkę myjemy, usuwamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki ( około 3 centymetrowe),
  7. gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru około 10 min. i odcedzamy
  8. kaszę gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu
  9. natkę pietruszki płuczemy i siekamy
  10. do miski wrzucamy kaszę, cebulę, uduszoną wołowinę ( bez sosu ), fasolkę i
    pietruszkę
  11. całość delikatnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem

 

Inne propozycje :

Zdjęcie - Kasza gryczana z wołowiną i fasolką szparagową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Gulasz wieprzowy z kaszą i buraczkami





Kategorie przepisów