Tarta Tatin z gruszkami
Jeszcze jedna propozycja wypieków z gruszkami, tym razem smaczny, elegancki deser, który jest zaskakująco łatwy do wykonania.
Klasyczna Tarta Tatin wywodzącą się z kuchni francuskiej, a stworzona przez siostry Tatin, stąd jej nazwa, czyli odwrócone ciasto z karmelizowanymi gruszkami. Ja polecam delikatniejszą wersję, delikatny karmel z wyrazistym smakiem gruszek z nutą cynamonu, wanilii i anyżu pod ciastem francuskim.
Składniki:
- 6 gruszek
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 125 g brązowego cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki anyżu
- kilka gwiazdek anyżu
Wykonanie:
- Gruszki przekroić na połówki, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne, następnie skropić sokiem z cytryny.
- Dodać cukier i cukier waniliowy, cynamon, anyż, wymieszać i odstawić na 30 minut.
- Naczynie żaroodporne lub formę okrągłą wysmarować masłem, więcej masła dodać na dno formy.
- Ułożyć połówki gruszek.
- Ciasto rozmrozić i wyciąć krążek o średnicy formy do pieczenia.
- Ułożyć na rozłożonych gruszkach, lekko dociskając i nakłuć widelcem.
- Posmarować rozmąconym jajkiem.
- Piec w temp. 220 st. C, przez 30 minut lub do zarumienienia ciasta.
- Zaraz po upieczeniu ciasto wyłożyć na paterę.
- Podawać na ciepło, wtedy najlepiej smakuje.
Smacznego ?