Tarta Tatin z gruszkami

Tarta Tatin z gruszkami

Jeszcze jedna propozycja wypieków z gruszkami, tym razem smaczny, elegancki deser, który jest zaskakująco łatwy do wykonania.

Klasyczna Tarta Tatin wywodzącą się z kuchni francuskiej, a stworzona przez siostry Tatin, stąd jej nazwa, czyli odwrócone ciasto z karmelizowanymi gruszkami. Ja polecam delikatniejszą wersję, delikatny karmel z wyrazistym smakiem gruszek z nutą cynamonu, wanilii i anyżu pod ciastem francuskim.

Zdjęcie - Tarta Tatin z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 6 gruszek
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 125 g brązowego cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki anyżu
  • kilka gwiazdek anyżu

Zdjęcie - Tarta Tatin z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Gruszki przekroić na połówki, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne, następnie skropić sokiem z cytryny.
  2. Dodać cukier i cukier waniliowy, cynamon, anyż, wymieszać i odstawić na 30 minut.
  3. Naczynie żaroodporne lub formę okrągłą wysmarować masłem, więcej masła dodać na dno formy.
  4. Ułożyć połówki gruszek.
  5. Ciasto rozmrozić i wyciąć krążek o średnicy formy do pieczenia.
  6. Ułożyć na rozłożonych gruszkach, lekko dociskając i nakłuć widelcem.
  7. Posmarować rozmąconym jajkiem.
  8. Piec w temp. 220 st. C, przez 30 minut lub do zarumienienia ciasta.
  9. Zaraz po upieczeniu ciasto wyłożyć na paterę.
  10. Podawać na ciepło, wtedy najlepiej smakuje.

Smacznego ?

Zdjęcie - Tarta Tatin z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów