Makaron z dynią i pieczarkami w kremowym sosie

Makaron z dynią i pieczarkami w kremowym sosie

Obowiązkowo w sezonie dyniowym musi się u mnie znaleźć makaron. Dzisiaj bez mięsa, za to z pieczarkami i w kremowym sosie. Oczywiście, jeśli ktoś chce, może sobie dodać np. kurczaka ale u mnie dwa mięsne obiady pod rząd to wystarczająco więc przy tym daniu po prostu z niego zrezygnowałam.

Zdjęcie - Makaron z dynią i pieczarkami w kremowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pomysł własny

Składniki:

  • szklanka pure z dyni lub pokrojonej w kostkę
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 400 g makaronu tagiatelle
  • 100 ml śmietanki
  • olej do smażenia
  • tymianek, sól, pieprz
  • parmezan

Cebulę pokroić, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone pieczarki, pure lub kawałki dyni. Dodać sól, pieprz, tymianek i dusić razem. Po chwili dodać śmietankę i gotować jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Makaron ugotować al dente, dodać do sosu. Na wierzch zetrzeć parmezan i natychmiast podawać.

Smacznego:)

Kategorie przepisów