Makaron z dynią i pieczarkami w kremowym sosie
Obowiązkowo w sezonie dyniowym musi się u mnie znaleźć makaron. Dzisiaj bez mięsa, za to z pieczarkami i w kremowym sosie. Oczywiście, jeśli ktoś chce, może sobie dodać np. kurczaka ale u mnie dwa mięsne obiady pod rząd to wystarczająco więc przy tym daniu po prostu z niego zrezygnowałam.
Pomysł własny
Składniki:
- szklanka pure z dyni lub pokrojonej w kostkę
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- 400 g makaronu tagiatelle
- 100 ml śmietanki
- olej do smażenia
- tymianek, sól, pieprz
- parmezan
Cebulę pokroić, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone pieczarki, pure lub kawałki dyni. Dodać sól, pieprz, tymianek i dusić razem. Po chwili dodać śmietankę i gotować jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Makaron ugotować al dente, dodać do sosu. Na wierzch zetrzeć parmezan i natychmiast podawać.
Smacznego:)