Przecier z papryki i cukini
Jesień za pasem więc czas na kolejne magazynowanie zapasów na zimę. Tym razem czas na przecier cukiniowo- paprykowy, jest świetną alternatywą dla ketchupu czy przecieru pomidorowego. Przygotowanie jest proste i średnio czasochłonne. Nie znam źródła przepisu ponieważ udostępniła mi go moja mama, której przekazała jej znajoma. Wypróbowany przez rodzinę i znajomych, godny polecenia.
Składniki: 2 kg cukinii, 1 kg papryki czerwonej, 1/2 kg cebuli
Przyprawy: 1-1,5 łyżki oregano, bazylia, mielona ostra papryka, pieprz mielony, 3 duże lub 5 małych ząbków czosnku, 2 szklanki cukru, 1/2 szklanki octu 10%, 2 słoiczki przecieru pomidorowego Pudliszki (200g)
Przygotowanie: Pierwsze trzy składniki obrać, oczyścić z nasienia, osolić i pozostawić na 5 godzin. Następnie razem z czosnkiem zmielić na maszynce do mięsa. Gotować w garnku 20 minut, od momentu intensywnego gotowania, ciągle mieszając. Dodać cukier, ocet, przyprawy ( ja dodawałam po łyżce przypraw), przecier. Dalej gotować jeszcze przez 15 min. Ja jeszcze dodatkowo zmiksowałam blenderem. Ketchup wkładać gorący do wyparzonych, gorących słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Smacznego LuLa