To bardzo proste i smaczne wypieki. Drożdżowe ciasto plus nadzienie. Ja użyłam masy makowej, ale można je zrobić z dżemem lub konfiturą albo białym serem na słodko.
Fajna. Nawet bardzo. Lekka i orzeźwiająca, będzie szczególnie wielbiona przez miłośników połączenia cytrusowo-czekoladowego. Niestety, niezbyt urodziwa, no ale nie jest łatwo równomiernie rozłożyć galaretkę i ganache. Nie zwracajcie na to uwagi, smak rolady wynagrodzi wszystko.
. Dla fanów mocnych wrażeń smakowych - słodko-ostry, a nawet pikantny. Przykuwa do siebie uwagę nie tylko smakiem i aromatem, ale również pięknym kolorem.
Muszę przyznać, że na początku nie byłam przekonana co do tego połączenia, ale po spróbowaniu stwierdziłam, że to dobrze, że nie zrezygnowałam. Smak jest wyjątkowy i zupełnie inny - wiem, że nie każdemu przypadnie do gustu. Ale jeśli nie boicie się nowych połączeń, dajcie mu szansę.
Mam w swoim domu doskonały fiński kominek, który świetnie ogrzewa cały dom. Opalany jest drewnem. Pomyślałem, że mogę go wykorzystać do upieczenia ziemniaków, które to jak przed laty piekłem w ognisku.
Nigdy wcześniej go nie robiłam, ale wydawał mi się podobny do bułeczek cynamonowych, które robię w domu co jakiś czas, więc była duża szansa, że się uda. Co prawda przeplatanie wieńca okazało się trochę trudniejsze niż myślałam, ale efekt był świetny.
Takie pierożki mogą z powodzeniem stać się numerem 1 na świątecznym stole, lub być świetną metodą na wykorzystanie resztek mięsa z pieczonej kaczki, pozostałej po wystawnym obiedzie.
Dziś przedstawiam przepis na rewelacyjne śledzie z żurawiną. Żurawina nie tylko sprawia, że potrawa ładnie wygląda, ale nadaje fajnego, słodkawego smaku, który doskonale się ze śledziem komponuje. Polecam bardzo :)
Ta ryba faszerowana to coś, na co mamy ochotę przez cały rok. Więc nie jest robiona jedynie na wigilię. A i tak na nią się czeka. Niekwestionowanym mistrzem jej wykonania jest tata. Najczęściej robi ją ze zwykłego dorsza, choć ostatnio łosoś też zaczął wchodzić w grę. W zależności od użytej ryby oczywiście zmienia się smak.
Sernik i babeczka zamknięte w jednym ciastku z wyglądu zbliżonym do mince pies. Przyjemna słodycz waniliowego ciasta kruchego i sernika przełamana kwaskowatym dżemem z czerwonej porzeczki.
Wokół kawałków ryby ułożyć dekoracje z preferowanych dodatków. Gdy galareta zacznie gęstnieć zalać cienką warstwą udekorowaną rybę. Kiedy zwiąże można zalać resztą galarety, tak, żeby przykryła rybę.