Kalendarz adwentowy #11: Domowa przyprawa korzenna
Nie ma nic bardziej przypominającego o nadchodzących świętach niż rozchodzący sie po domu zapach korzennych przypraw. Sklepowe półki uginają się pod korzennymi mieszankami chowającymi się pod fantazyjnymi nazwami "przyprawa piernikowa" czy "przyprawa do grzańca", ale czy możemy być pewni jakości zmieszanych składników?
Na szczęście bez przesadnego wysiłku (do mielenia w moździerzu dobrze wykorzystać mężczyzn) możemy stworzyć własną mieszankę, dodając przyprawy według indywidualnych upodobań. A przy okazji zapewnimy całemu domowi seans wyjątkowej aromaterapii.
Domowa przyprawa korzenna
-20 g kory cynamonowej - 1 gwiazdka anyżu - 5 ziaren kardamonu - 5 ziaren pieprzu - 5 ziaren kawy - 3 ziarna ziela angielskiego - 1/4 gałki muszkatołowej - pół łyżeczki mielonego imbiru -1/4 łyżeczki mielonego chilli
- Na patelni podpraż przez kilka minut cynamon, anyż, kardamon, pieprz, kawę i ziele angielskie. Uważaj, aby ich nie przypalić.
- Przesyp podprażone składniki do moździerza i rozetrzyj na jak najdrobniejszy pył.
- Dosyp resztę przypraw, zetrzyj gałkę i przesyp przyprawę przez sitko.
- Pozostałości na sitku spróbuj jeszcze raz rozetrzeć w moździerzu i dodaj do reszty przyprawy.
- Aby sprawdzić czy odpowiada ci smak i proporcje składników możesz spróbować jak smakuje na przykład ze słodkim jogurtem.
Śliwka