Karp pieczony z warzywami

Karp pieczony z warzywami

Zdjęcie - Karp pieczony z warzywami/Carp baked with vegetables - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tweet

Święta zbliżają się w zastraszającym tempie, trzeba więc zacząć testować przepisy na klasyczne dania świąteczne. Na początek proponuję pieczonego karpia z warzywami w pysznym sosie pomidorowym. Jest to idealne danie dla dbających o linię, gdyż karpia nie smażymy, tylko pieczemy w aromatycznym, pomidorowym sosie. Polecam!

 

Scroll down for recipe in English

Karp pieczony z warzywami

(4 porcje)

 

Składniki:

  • 1,5 kg karpia, umytego, pokrojonego w dzwonka
  • 4-5 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • 1 duża cebula, pokrojona w plasterki
  • 2 liście laurowe
  • 200 ml białego wina
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w paski
  • 400 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 500 ml passaty (lub krojonych z puszki pomidorów)
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • cukier do smaku
  • olej rzepakowy

 

 

  1. Umyte i pokrojone ryby dokładnie popieprz i posól, po czym odstaw na 30-40 minut.
  2. Na średnim ogniu, rozgrzej na dużej patelni łyżkę oleju i włóż pieczarki. Smaż przez 10-15 minut i przełóż do miseczki. Na tej samej patelni usmaż do zarumienienia cebulę, następnie dodaj czosnek i paprykę i smaż kolejne 10 minut. Po tym czasie wlej wino, gotuj na dużym ogniu aż trochę odparuje, później wlej passatę i dodaj pieczarki z listkiem laurowym. Gotuj całość przez kolejne 10 minut i dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  3. Przygotuj naczynie żaroodporne i wysmaruj je olejem. Wyłóż na dno połowę sosu z warzywami, na to przygotowaną rybę i resztę sosu. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz przez ok. 40 minut, polewając ryby od czasu do czasu sosem z dna naczynia.

Smacznego!

 

Zdjęcie - Karp pieczony z warzywami/Carp baked with vegetables - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Carp baked with vegetables

(4 servings)

 

Ingredients:

  • 1.5 kg carp, washed and sliced into 2 cm pieces
  • 4-5 cloves of garlic, finely chopped
  • 1 large onion, sliced
  • 2 bay leaves
  • 200 ml dry white wine
  • 2 red bell peppers, cut into strips
  • 400 g button mushrooms, sliced
  • 500 ml passata (or 1 can chopped tomatoes)
  • half a lemon, juice
  • salt and pepper
  • sugar to taste
  • canola oil

 

 

Preparation:

  1. Season washed fish with salt and pepper, and set aside for 30-40 minutes.
  2. In the large frying pan heat the tablespoon of oil on medium heat, and add the mushrooms. Cook for 10-15 minutes and set aside. Add the onions  and cook until golden brown, next add the garlic and peppers and cook for 10 minutes. Add the wine, cook over high heat until one third of liquid evaporate, next add the passata and mushrooms with bay leaves. Cook for another 10 minutes and season with lemon juice, salt, pepper and sugar to taste.
  3. Prepare baking dish and grease it with canola oil. Put a half of sauce with vegetables on the bottom of the baking dish, then place fish and the rest of the sauce. Bake in the preheated oven  to 180 oC for about 40 minutes, basting the fish with sauce from time to time.

Enjoy!

 

Zdjęcie - Karp pieczony z warzywami/Carp baked with vegetables - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Karp pieczony z warzywami/Carp baked with vegetables - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj grzyby, karp, obiad, papryka, pieczarki, ryba, święta

Kategorie przepisów