Czekolada z kardamonem

Czekolada z kardamonem
Zdjęcie - Czekolada z kardamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Chyba się nieznacznie zafiksowaliśmy na kardamon, ale skoro post o cieście z kardamonem cieszył się sporą popularnością to pójdziemy za ciosem.





Dziś to samo połączenie smakowe tyle, że w formie płynnej, równie interesującej. Jak już zjecie wszystko co do zjedzenia w te święta będzie, to usiądźcie w fotelu z ulubioną książką i doprawcie się taką czekoladką. Palce lizać...

For English version roll down...
Potrzebne będzie:

  • 400 ml. mleka
  • 70 gramów ciemnej czekolady, drobno posiekanej
  • 40 ml. dowolnego likieru czekoladowego
  • 30 ml. espresso
  • łyżeczka zmielonego kardamonu
  • pół łyżeczki zmielonego cynamonu
  • bita śmietana
  • odrobina startej czekolady do posypania


Przygotowanie jest proste i szybkie. Mleko wlewamy do rondla, podgrzewamy i dodajemy przyprawy. Do ciepłego mleka wrzucamy czekoladę i mieszamy dopóki się nie rozpuści. Na koniec wlewamy espresso i kawę, ewentualnie słodzimy jeśli mamy ochotę. Rozlewamy do szklanek, dodajemy na wierzch bitej śmietany i tyle...

Przy garach: Tomasz
Pstrykała: Aga
Tekst: Tomasz


Chocolate with cardamon You will need:

  • 400 ml milk
  • 70 grams dark chocolate, finely chopped
  • 40 ml chocolate liqueur
  • 30 ml coffee
  • 1 teaspoon cardamon, ground
  • half teaspoon cinnamon, ground
  • whipped cream
  • powdered or grated chocolate

Put the milk, cinnamon, cardamon and chocolate in a saucepan and heat until chocolate has melted. Add the liqueur and coffe. Eventually add some sugar. Serve hot chocolate with whipped cream and powdered or grated chocolate.

Text: Aga
Zdjęcie - Czekolada z kardamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Czekolada z kardamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów