Szybki i łatwy do przyrządzenia kurczak w stylu indyjskim. Ziarenka granatu dodają potrawie nie tylko ładny wygląd, ale i intrygujący, kwaskowaty smak. Wraz z chlebkami chapati i sałatą, kurczak ten stanowił pyszny, pożywny i niskokaloryczny obiad :)
Danie na kaca – oj, tak – tak to danie określa Nigella od której wzięłam pomysł, dodałam oczywiście trochę od siebie. W daniu tym jest dużo witaminy C, którą powinno jeść w dniu po.
Nie ma chyba nic lepszego niż smak świeżego drożdżowego ciasta :-) Te bułki zasmakują każdemu, wystarczy tylko dodać odpowiednie nadzienie, które zasmakuje naszym domownikom :-) Ja użyłam domowej roboty dżemu malionowego, ale możecie użyć dowolnego innego dżemu albo świeżych owoców np. śliwek lub malin.
Karnawał w pełni i w tym roku wyjątkowo długi podobno. Może więc będziecie potrzebowali przekąsek, którymi będzie można oczarować znajomych na imprezie.
To ciasto kojarzące mi się z typowymi „imieninami u Cioci” i jest to wspomnienie nad wyraz miłe! Kruchy placek, pachnące cynamonem jabłka i piankowa warstwa słodkich białek.
Odkąd znalazłam ten przepis na blogu Dagmary, korzystam z niego zawsze gdy mam ochotę na rybę czy wątróbkę smażoną albo kotlety sojowe w panierce.
Surówka jest pyszna, spróbujcie!
Chodziło za mną coś słodkiego, więc koniecznie musiałam upiec ciasto. Właśnie siedzę i jem jego kawałek. Aromatyczna babka marchewkowa, z wiórkami kokosowymi oraz migdałami, pachnąca cynamonem. W sam raz na zimowy wieczór!
Zupa ziemniaczana to zupa idealna na zimę, a najlepsza jest wtedy gdy wracasz zziębnięty do domu wieczorem, za oknem hula wiatr a ty łyżką, po łyżce rozgrzewasz się zupą od środka. Idealna. Zresztą, czy może być coś lepszego niż talerz gorącej, gęstej zupy?
Brownie czekoladowe z mnóstwem czekolady, ciasto jest ciężkie ale za to jakie pyszne :-) chyba nie znam nikogo kto mu się oparł. Naprawdę warte grzechu, Choć chyba to tego ciasta nie muszę was przekonywać ;-)
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z orzechami, to jeden z najpyszniejszych chlebków jakie jedliśmy. Obłędny w smaku, jedyny w swoim rodzaju!:) Pycha! Chleb prosty, bezproblemowy w pieczeniu, z mocno wypieczoną, chrupiącą skórką i zwartym oraz wilgotnym miąższem.
Ostatnio na poprawę humoru kupiłam sobie różany syrop - i zakochałam w nim od pierwszego wejrzenia, posmakowania, powąchania - jest bajkowy, takie elegancki, taki antyczny, taki.... magiczny! Uwielbiam!