Syrop piernikowy do kawy
Pozostaję nadal w temacie piernikowym. Tym razem nieco inna propozycja - piernikowy syrop. Pierwszy raz robiłam taki syrop i jestem bardzo zadowolona. Kawa z nim smakuje wspaniale, ma cudowny korzenny aromat. Taka świąteczna kawa. :)
Wpis przygotowałam z myślą o VII Festiwalu Pierniczków, a przepis na syrop znalazłam u Kasi, na blogu Gotuję bo lubię.
Składniki:
*300 ml wody
*200 g cukru
*2 łyżki domowej przyprawy piernikowej
*1 łyżka cynamonu
Wykonanie:
Wodę połączyć z cukrem. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Następnie dodać przyprawy i dość często mieszając gotować na małym ogniu około 3 minuty.
Gorący syrop odstawić na co najmniej godzinę, a następnie przelać do zamykanej butelki lub słoiczka. Syrop ma konsystencję tężejącej galaretki. Gdy dodamy go do kawy rozpuszcza się.
Smacznego :)