Syrop piernikowy do kawy

Syrop piernikowy do kawy

                      Pozostaję nadal w temacie piernikowym. Tym razem nieco inna propozycja - piernikowy syrop. Pierwszy raz robiłam taki syrop i jestem bardzo zadowolona. Kawa z nim smakuje wspaniale, ma cudowny korzenny aromat. Taka świąteczna kawa. :) 

Wpis przygotowałam z myślą o VII Festiwalu Pierniczków, a przepis na syrop znalazłam u Kasi, na blogu Gotuję bo lubię

Zdjęcie - Syrop piernikowy do kawy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Syrop piernikowy do kawy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Syrop piernikowy do kawy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

*300 ml wody

*200 g cukru

*2 łyżki domowej przyprawy piernikowej

*1 łyżka cynamonu

 

Wykonanie:

Wodę połączyć z cukrem. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Następnie dodać przyprawy i dość często mieszając gotować na małym ogniu około 3 minuty.

Gorący syrop odstawić na co najmniej godzinę, a następnie przelać do zamykanej butelki lub słoiczka. Syrop ma konsystencję tężejącej galaretki. Gdy dodamy go do kawy rozpuszcza się. 
Smacznego :) 

Zdjęcie - Syrop piernikowy do kawy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Syrop piernikowy do kawy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Syrop piernikowy do kawy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów