Szarlotka w kratę
Nawet nie wiecie jak długo myślałam nad nazwą dla tej szarlotki... :-) Jest to jedna z najlepszych szarlotek jakie kiedykolwiek jadłam! :-) Myślę, ze zasmakuje każdemu kto lubi jabłka. Nie sprawi nikomu trudności w przygotowaniu, więc jest dobra dla "początkujących" w pieczeniu :-) Już więcej nie będę jej zachwalać przekonacie się jak ją zrobicie. Bardzo Wam polecam!!
Składniki na ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- 6 łyżek cukru pudru
- szczypta soli
- 290g. zimnego masła
- ok. 4 łyżki zimnej wody
Na blat/stolnicę wysypać mąkę, cukier i sól i wymieszać. Na to położyć masło i posiekać nożem lub przyrządem do ciasta kruchego ciasta na malutkie kawałki. Kiedy masło będzie w małych kawałkach obtoczonych w mące, dodajemy wodę i krótko zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto formujemy w kulę, spłaszczamy ja i owijamy w folię spożywczą/aluminiową. Wkładamy na 1h do lodówki.
W tym czasie robimy nadzienie:
Składniki na nadzienie jabłkowe:
- 1,5 kg jabłek na szarlotkę (antonówka, szara reneta)
- ok. 1/2 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
- sok z 1 cytryny
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru z wanilią lub łyżka ekstraktu waniliowego
- 35g. mąki ziemniaczanej
Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić na kawałki (rozmiar zależy od tego jak duże kawałki chcemy mieć w szarlotce), ja pokroiłam na ósemki. Na dużą patelnię lub do szerokiego garnka wsypać cukier i sok z cytryny. Na średnim ogniu mieszać, aż cukier się rozpuści w soku. Kiedy to nastąpi trochę zwiększyć ogień i nie mieszając podgrzewać syrop, aż zacznie się brązowić. Uwaga syrop będzie bardzo gorący! Dodać jabłka smażyć chwilę energicznie ruszając garnkiem, aby jabłka nie przywarły. Smażyć do momenty kiedy w miarę wszystkie jabłka będą pokryte karmelem. Wtedy dodać resztę składników oprócz mąki i zamieszać łyżką. Długość dlaczego smażenia zależy od tego jak bardzo rozgotowane jabłka chcemy w naszej szarlotce. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę i mieszamy.
Dalsze wykonanie szarlotki:
Ciasto wyjąć z lodówki i ok. 2/3 ciasta rozwałkować. Tortownicę o śr. 26 cm wysmarować masłem. CIasto wyłożyć do torotownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Cejsjusza, piec ok. 15 minut, aż ciasto bedzie wyraźnie przyrumienione. Podczas pieczenia rozwałkować resztę ciasta i powycinać paski o równej szerokości. Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć jabłka na ciasto i na tym ułożyć kratkę z pasków ciasta. Piec ok. 1h.
Źródło przepisu - kwestiasmaku.com