Strudel z jabłkami (i bardzo kobiecy konkurs)
Ciepłe jabłka i zapach cynamonu kojarzą mi się z domową atmosferą, spokojem, kojącą atmosferą zbliżających się Świąt. Strudel z jabłkami to dla mnie zimowy deser idealny!
Coć, jak mówi legenda, ciasto powinno być tak cienko rozwałkowane, by móc czytać przez nie gazetę, to deser tylko z pozoru trudny do wykonania. W praktyce okazuje się być wyjątkowo przyjazdnym dla każdego cukiernika-amatora:)
Owoce podane w formie Apfel Strudla świetnie komponują się z kleksem bitej śmietanki albo sosem pełnym ziarenek wanilii.
*****
Pozostając w klimacie świątecznym słodkości, serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w konkursie, który mam zaszczyt współorganizować razem z marką Glossybox.
Nagrody są cudne! Absolutnie szałowy fartuszek od FartuszkoveLove, przeurocza szpryca do dekorowania i zestaw do pieczenia babeczek od Fabryki Form, do tego (naturalnie!) kosmetyki (marki Bath&Body Works za drugie i Lierac- za miejsce trzecie).
Cykajcie więc fotki swoich świątecznych deserów, przesyłajcie przez najbliższy tydzień do konkursoweaj aplikacji, a ja z wielką przyjemnością wszystkie obejrzę, a następnie ybiorę te najsmaczniejsze! Szczegóły znajdzie na FB Glossybox, zapraszam! :)
Strudel z jabłkami (i bardzo kobiecy konkurs) Składniki- mąka pszenna - 250 g
- jajko - 1 szt
- masło - 1 łyżka
- ocet - 1 łyżka
- mleko - 100 ml
- sól - szczypta
- nadzienie
- jabłka - 5 szt
- cynamon - 5 łyżek
- cynamon - 1/2 łyżeczki
- cukier - do smaku, zależy od tego,jak słodkie są owoce
- masło - 2 łyżki plus 1 łyżka do posmarowania wierzchu
- bułka tarta - 4 łyżki
Ze wszystkich składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto (zajmie to kilkanaście minut, ciasto musi stać się gładkie i elastyczne). Odstaw na kwadrans, aby „odpoczęło”.
Masło rozpuść na patelni, dodaj bułkę i chwilę przesmaż. Ostudź.
Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Wymieszaj z rodzynkami, cynamonem i cukrem.
Na bardzo cienko rozwałkowanym cieście rozłóż warstwę bułki tartej, na niej ułóż jabłka. Zwiń w roladę. Wierzch lekko posmaruj roztopionym masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 40 minut.
Podawaj z bitą śmietaną lub sosem waniliowym.