Ciastka ze skwarek
Niektórym wydaje się, że to powinny być ciasteczka wytrawne. Nic bardziej mylnego. Zmielone skwarki są tłuszczem w półkruchym cieście, zamiast masła. Dodatek skórki pomarańczowej dopełnia ich smak. Są idealne na ten czas Adwentu i jeśli się uda przechować, i pochować je przed rodzinką, to posłużą jako świąteczny smakołyk.
Kolejny przepis mojej babci na Boże Narodzenie, były kiedyś w każdej książce kucharskiej. Przy ich robieniu miałam 2 pomocnice = bratanice i dekoracje z czekolady są ich autorstwa.
Składniki:
- 15 dkg skwarek,
- 30 dkg mąki
- 12dkg cukru pudru,
- pół paczki proszku do pieczenia (dałam 2 łyżeczki),
- cukier waniliowy,
- 2-3 żółtka,
- 125 ml kwaśnej śmietany ( w oryginalnym przepisie było kwaśne mleko ),
- skórka starta z 1 pomarańczy.
Przygotowanie: Skwarki zmielić przez maszynkę, wymieszać z mąką, dodać żółtka oraz cukry, proszek do pieczenia, śmietanę, skórkę pomarańczy. Zagnieść ciasto, rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm, wykrawać foremkami ciastka. Następnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170° C przez około 15 minut.