Ciastka ze skwarek

Ciastka ze skwarek

Zdjęcie - Ciastka ze skwarek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Niektórym wydaje się, że to powinny być ciasteczka wytrawne. Nic bardziej mylnego. Zmielone skwarki są tłuszczem w półkruchym cieście, zamiast masła. Dodatek skórki pomarańczowej dopełnia ich smak. Są idealne na ten czas Adwentu i jeśli się uda przechować, i pochować je przed rodzinką, to posłużą jako świąteczny smakołyk.
Zdjęcie - Ciastka ze skwarek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolejny przepis mojej babci na Boże Narodzenie, były kiedyś w każdej książce kucharskiej. Przy ich robieniu miałam 2 pomocnice = bratanice i dekoracje z czekolady są ich autorstwa.
Zdjęcie - Ciastka ze skwarek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 15 dkg skwarek,
  • 30 dkg mąki
  • 12dkg cukru pudru,
  • pół paczki proszku do pieczenia (dałam 2 łyżeczki),
  • cukier waniliowy,
  • 2-3 żółtka,
  • 125 ml kwaśnej śmietany ( w oryginalnym przepisie było kwaśne mleko ),
  • skórka starta z 1 pomarańczy.

Przygotowanie: Skwarki zmielić przez maszynkę, wymieszać z mąką, dodać żółtka oraz cukry, proszek do pieczenia, śmietanę, skórkę pomarańczy. Zagnieść ciasto, rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm, wykrawać foremkami ciastka. Następnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170° C przez około 15 minut.

Zdjęcie - Ciastka ze skwarek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów