Expresowy kurczak z warzywami
Potrawa szybka pełna warzyw za czym idzie witamin. Lekka pierś z kurczaka i aromatyczne przyprawy.
Expresowy kurczak z warzywami
Składniki:
2 szt pierś z kurczaka
1/2 szklanki białe wino
1 szt cebula
2 ząbki czosnku
1 cukinia
4 pieczarki
1 papryka żółta
tymianek
curry
sól morska
pieprz czarny mielony
masło
bulion
1 łyżka oleju rzepakowego
Zaczynamy od zamarynowania piersi z kurczaka w przyprawie curry. Pierś z kurczaka myjemy w zimnej wodzie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paseczki. Kropimy oliwą , curry , sola i pieprzem. Odstawiamy na ok 30 min. Cukinię dobrze myjemy i osuszamy. Kroimy w plasterki. Paprykę żółtą kroimy w kosteczkę . Cebulę i czosnek siekamy. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło podsmażamy cebule z czosnkiem. Dodajemy pierś z kurczaka podsmażamy z obu stron. Zalewamy białym winem. Wino redukujemy. Dodajemy pokrojone warzywa. Wszystko mieszamy podlewamy bulionem i dusimy ok 10 min. Doprawiamy tymiankiem , solą i pieprzem do smaku.