Wigilijne uszka z kapustą i grzybami
Nie wyobrażam sobie Wigilii, bez tradycyjnego barszczu czerwonego z uszkami.
Uszka oczywiście z kapustą i grzybami.
Czekam na nie cały rok i tak naprawdę na barszczu z uszkami mogłaby się dla mnie zakończyć już Wigilia.
Do szczęścia nie potrzebuję już niczego innego;)
Składniki:
ciasto
- 300g mąki
- 0.75ml bardzo ciepłej wody
- 2-3 łyżki oleju
farsz
- 500g kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 10 świeżych prawdziwków/ suszone grzyby
- 50g masła
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka vegety
Kapustę, cebule i grzyby posiekać.
Podsmażyć na łyżce masła.
Kapustę zalać wodą.
Dodać sól, pieprz, vegetę, liście, ziele angielskie i masło.
Dusić do miękkości.
Gotowy farsz przestudzić.
Składniki na ciasto zagnieść.
Cienko rozwałkować.
Rozwałkowane ciasto pociąć na kwadraty.
Przy pomocy łyżeczki nakładać farsz.
Kleić uszka.
Uszka wrzucać na gotującą się, osoloną wodę.
Gotować ok. 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z barszczem.