Ciecierzyca w pomidorach
Bardzo fajne jesienno-zimowe jedzonko. Do tego bardzo łatwe. I rozgrzewające!
Przepis wygrzebałam stąd. Oryginał jest nieco bardziej skomplikowany, ja sobie wszystko maksymalnie uprościłam.
Składniki:
- ok. 1 szklanka ciecierzycy;
- 1 - 2 puszki pomidorów;
- 1 liść laurowy;
- torebka czarnej ekspresowej herbaty;
- trochę oleju;
- 2 niewielkie cebule;
- 1 łyżeczka mielonej kolendry;
- 1 łyżeczka kuminu;
- 1 łyżeczka mielonego imbiru (albo jeszcze lepiej świeżego i startego);
- 1 ząbek czosnku;
- 1 łyżeczka kurkumy;
- pół łyżeczki garam masala;
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu cayenne (lub zwykłego);
- szczypta soli;
- opcjonalnie: garść posiekanej świeżej kolendry do podania.
1. Ciecierzycę moczymy przez noc. Gotujemy w świeżej wodzie do idealnej miękkości, pod koniec gotowania dodając do garnka torebkę herbaty i liść laurowy.
2. Czosnek i cebulę siekamy.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek, kolendrę, kumin, imbir i kurkumę.
4. Minutę później dorzucamy pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem i garam masala.
5. Dodajemy ciecierzycę razem z odrobiną wody z gotowania.
Danie możemy podać z ryżem lub z chlebem. Świetnie smakuje z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego. A zyskuje na urodzie, posypane świeżą kolendrą.
Przepis wygrzebałam stąd. Oryginał jest nieco bardziej skomplikowany, ja sobie wszystko maksymalnie uprościłam.
Składniki:
- ok. 1 szklanka ciecierzycy;
- 1 - 2 puszki pomidorów;
- 1 liść laurowy;
- torebka czarnej ekspresowej herbaty;
- trochę oleju;
- 2 niewielkie cebule;
- 1 łyżeczka mielonej kolendry;
- 1 łyżeczka kuminu;
- 1 łyżeczka mielonego imbiru (albo jeszcze lepiej świeżego i startego);
- 1 ząbek czosnku;
- 1 łyżeczka kurkumy;
- pół łyżeczki garam masala;
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu cayenne (lub zwykłego);
- szczypta soli;
- opcjonalnie: garść posiekanej świeżej kolendry do podania.
1. Ciecierzycę moczymy przez noc. Gotujemy w świeżej wodzie do idealnej miękkości, pod koniec gotowania dodając do garnka torebkę herbaty i liść laurowy.
2. Czosnek i cebulę siekamy.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek, kolendrę, kumin, imbir i kurkumę.
4. Minutę później dorzucamy pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem i garam masala.
5. Dodajemy ciecierzycę razem z odrobiną wody z gotowania.
Danie możemy podać z ryżem lub z chlebem. Świetnie smakuje z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego. A zyskuje na urodzie, posypane świeżą kolendrą.