Pieczone gruszki to moje niedawne odkrycie i bardzo żałuję, że tak późne! Smakują po prostu wspaniale. Skóra robi się miękka, miąższ jest delikatny, słodki i lekko ziarnisty. W połączeniu z orzechami i ricottą polaną miodem to po prostu danie bogów...
Lub też makaron zapiekany z szynką i pieczarkami w sosie pomidorowym. Jak zwał tak zwał, mniejsza z tym. Danie jest pyszne, sycące i w miarę szybkie w przygotowaniu. Polecam!
Jakiś czas temu wróciłam do ścisłej diety opartej na niskim indeksie glikemicznym. Jestem obecnie w pierwszej fazie metody Montignac, która polega na spożywaniu produktów o niskim IG oraz na ścisłym rozdzieleniu posiłków węglowodanowych i tłuszczowych. (...) Kilku znajomych poprosiło abym wrzucała także takie przepisy. Dzisiaj propozycja na ciepły węglowodanowy obiad.
Ta potrawa to ukłon w stronę zimowych obiadów, takich które muszą rozgrzać, nie wymagając przy tym od nas dużo pracy. To danie, które ma za zadanie wykorzystać resztki z niedzielnego (albo każdego innego) obiadu. Ja jednak lubię je tak bardzo, że często gotuję składniki tylko po to, by móc cieszyć się tym cudowanie zarumienionym plackiem
Żółtka oddzielić od białek.Z białek ubić pianę. Ser ricotta, mleko i żółtka razem wymieszać [ najlepiej mikserem].Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystkie składniki wymieszać na gładkie ciasto. Ubitą pianę z białek delikatnie połączyć z ciastem...
Smakowita Pajda ponownie mnie zaskoczyła ponieważ ciasto z jej dodatkiem wyszło aromatyczne i bardzo kruche. Jeszcze nigdy nie udało mi się takiego zrobić. Idealnie pasuje do wytrawnych tart lub Quiche. Ja połączyłam je z brokułami i wędzonym łososiem. Całość świetnie się skomponowała i pysznie smakowała.
Warto przygotować na zwykły obiad w ciągu tygodnia, bo choć nie jest wyrafinowaną potrawą, to mimo to jest bardzo smaczna. Dodatek majonezu może początkowo wydawać się niektórym nieco kontrowersyjny, ale zapewniam, że nie ma w nim nic złego (w końcu co może być szokującego w żółtkach i oleju jako składnikach zapiekanki?). Robiłam ją już kilka razy i zawsze wszystkim smakowała, zatem śmiało polecam :)
Jako że bardzo dawno nie robiłam skrzydełek, skusiłam się i... okazało się, że są naprawdę pyszne. A ponieważ piecze się je w piekarniku, nie są tak bardzo tuczące, na jakie wyglądają :)
Od dziś kotlety drobiowe z serem, będą jednym z moich ulubionych dań drobiowych :). Są po prostu przepyszne, i to zarówno na zimno jak i na ciepło. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane - a efekt wyśmienity. Polecam serdecznie.
Polędwiczka wieprzowa ma (...) bardzo dużą zaletę. Można ja naprawdę szybko przygotować. To jeden z takich przepisów. Dodanie octu balsamicznego i kaparów sprawia że mięso jest wyraziste.