Aromatyczne babeczki schabowe.

Dość nietypowy sposób na podanie schabu. Pieczone babeczki wypełnione słodkim pomidorem, papryką, kremową mozzarellą i aromatycznym pesto. Spodobają się nawet osobom dbającym o linię.

Zdjęcie - Aromatyczne babeczki schabowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie mogę zasnąć… Biorę książkę i czytam… Przewracam kartka za kartką i przez pewien czas znajduję się gdzieś pomiędzy pierwszym i ostatnim akapitem. Mam wrażenie, że czuję zapach powietrza, którym oddychają bohaterowie, stąpam po tej samej podłodze… Deski skrzypią pod stopami… Niemal czuję zapach przejrzałych pomidorów i wyobrażam sobie ich smak…

Czego doświadczę na następnej stronie? Chciałabym przeciągnąć tę chwilę w nieskończoność, ale jednocześnie nie mogę się doczekać następnej historii. Nagle  przyłapuje mnie świt i wiem, że to będzie długi dzień bez pomysłu na obiad. Po smacznej lekturze chyba nic nie będzie wystarczająco dobre, a po nieprzespanej nocy wszystko będzie trudniejsze.

A na brak pomysłu najlepiej sprawdza się improwizacja. I tak powstały mięsne babeczki, ze schabu, wypełnione prawdziwie włoskimi smakami. Wyszło szybko, smacznie i niecodziennie. Zaczarowałam zwykłego schabowego. Prawie jak Escoffier…

Zdjęcie - Aromatyczne babeczki schabowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500g schabu
  • 1 średni pomidor
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1 kulka mozzarelli (120g)
  • pesto (ok. 3 łyżeczki)
  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schab pokroiłam na niezbyt grube plastry. Otrzymałam 5 kotletów, które rozbiłam dość cienko tłuczkiem uważając, by nie porozrywać mięsa.
  • Z pomidora usunęłam gniazda nasienne.
  • Miąższ pomidora i paprykę drobno pokroiłam.
  • Formę na muffinki lekko natłuścić oliwą za pomocą pędzelka.
  • Rozbite mięso włożyłam do środka w taki sposób, by brzegi wystawały poza foremkę. do każdego wgłębienia wkładałam po części pomidorów i papryki, kawałku mozzarelli i 1/2 łyżeczki pesto.
  • Całość oprószyłam solą i pieprzem i zamknęłam wolnymi brzegami mięsa jak najszczelniej.
  • Piekłam przez 20-30 minut pod folią aluminiową w piekarniku nagrzanym do 165°C
  • Podałam na sałacie.

Smacznego!

Zdjęcie - Aromatyczne babeczki schabowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Aromatyczne babeczki schabowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Roladki wieprzowe z fasolką szparagową
2

Roladki wieprzowe z fasolką sz…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Klopsiki z marchewką i szczypiorkiem
5

Klopsiki z marchewką i szczypi…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Schab w sosie śmietanowo-pieczarkowym
10

Schab w sosie śmietanowo-piecz…

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Bitki schabowe z czerwoną cebulą i cykorią
3

Bitki schabowe z czerwoną cebu…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Chrupiące placki z batatów i selera – placki ziemniaczane inaczej
2

Chrupiące placki z batatów i s…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sałatka z winogronami i mozzarellą
2

Sałatka z winogronami i mozzar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Pulpety w sosie koperkowym
1

Pulpety w sosie koperkowym

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Wołowe klopsiki z żurawiną, w sosie z czerwonym winem i z aksamitnym puree ziemniaczanym

Wołowe klopsiki z żurawiną, w…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Parmezanowe frytki z kurczaka
1

Parmezanowe frytki z kurczaka

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pieczone skrzydełka w klonowej glazurze – słodko pikantne skrzydełka kurczaka
3

Pieczone skrzydełka w klonowej…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bażant nadziewany pieczarkami

Bażant nadziewany pieczarkami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Szarpana wołowina - idealna do burgerów
2

Szarpana wołowina - idealna do…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis