Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami
Lub też makaron zapiekany z szynką i pieczarkami w sosie pomidorowym.
Jak zwał tak zwał, mniejsza z tym. Danie jest pyszne, sycące i w miarę szybkie w przygotowaniu.
Polecam! Szczególnie dziś :)
Składniki na 4 porcje:
- 300 g makaronu penne
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 500 g pieczarek
- sól, pieprz do smaku
- chilli, słodka papryka, bazylia, oregano
- ok. 400 g krojonych pomidorów z kartonu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 200 g szynki
- ok. 200 g żółtego sera (100 g do sosu, reszta do posypania z wierzchu)
Makaron ugotować, przepłukać zimną wodą i odcedzić. Przygotować składniki: cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, pieczarki obrać i pokroić w plasterki, szynkę pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na grubych oczkach. Na dużej patelni rozgrzać olej, po czym wrzucić na niego cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać czosnek, pieczarki oraz zioła i przyprawy. Całość dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Po upływie tego czasu dodać krojone pomidory, przecier pomidorowy oraz szynkę. Wymieszać i trzymać wszystko na patelni jeszcze z 5 minut. Spróbować sosu, ewentualnie doprawić. Gotowy sos przelać do dużego garnka. Dodatkowo wrzucić do niego makaron oraz 100 g startego sera. Całość dokładnie wymieszać, chwilę podgrzać. Makaron z sosem przełożyć do jednego dużego naczynia do zapiekania bądź kilku mniejszych (każde z widocznych na zdjęciach naczyń to 1/4 całości dania). Część makaronu z sosem można zostawić do przestygnięcia i odstawić do lodówki aby zapiec później. Zawartość każdego z naczyń posypać startym serem i zapiec ok. 5 minut w 180 stopniach (lub trochę dłużej, jeśli sos i makaron przygotowaliśmy dużo wcześniej i stał w lodówce). Smacznego!