Bubble and squeak czyli chrupiące ziemniaki z kapustą
Ta potrawa to ukłon w stronę zimowych obiadów, takich które muszą rozgrzać, nie wymagając przy tym od nas dużo pracy. To danie, które ma za zadanie wykorzystać resztki z niedzielnego (albo każdego innego) obiadu. Ja jednak lubię je tak bardzo, że często gotuję składniki tylko po to, by móc cieszyć się tym cudowanie zarumienionym plackiem.
Przy robieniu „bubble and squeak” uzbroicie się w cierpliwość. Ogień na którym ją smażymy musi być mały. Danie ma spokojnie dochodzić, równomiernie się podgrzewać, powoli rumienić. Wtedy będzie doskonałe, gorące i delikatne w środku, apetycznie chrupiące z zewnątrz.
Bubble and squeak czyli chrupiące ziemniaki z kapustą Składniki
- ziemniaki - 500 g
- włoska kapusta - 500 g
- cebula - 1 szt
- parmezan - 5 łyżek, tarty
- oliwa - do smażenia
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
- ulubione dodatki - natka pietruszki, smażona kiełbasa, chedar (opcjonalnie)
Kapustę poszatkuj, uduś do miękkości na patelni z małą ilością wody.
Ziemniaki ugotuj, utłucz i ostudź. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie.
W dużej misce wymieszaj kapustę z ziemniakami i cebulą, dodaj parmezan, gałkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt sucha, dolej odrobinę śmietanki.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, połóż na niej warzywa, dokładnie dociśnij, aby powstał równy placek. Smaż na małym ogniu, aż dno dania się zarumieni. Patelnię odwróć do góry dnem, zsuń placek na talerz, a następnie z powrotem na patelnię- aby usmażyć drugą stronę. Podawaj na ciepło.