Naleśnik pełnoziarnisty orkiszowy na zimowo
Jakiś czas temu wróciłam do ścisłej diety opartej na niskim indeksie glikemicznym. Jestem obecnie w pierwszej fazie metody Montignac, która polega na spożywaniu produktów o niskim IG oraz na ścisłym rozdzieleniu posiłków węglowodanowych i tłuszczowych. Oprócz "normalnego" jedzenia codziennie produkuję "coś" dla siebie. Kilku znajomych poprosiło abym wrzucała także takie przepisy.
Dzisiaj propozycja na ciepły węglowodanowy obiad.
Naleśnik pełnoziarnisty orkiszowy na zimowo- Laura
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
(dla 1 osoby)
SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI: (dla 1 osoby)
Sodę wymieszać z jogurtem. Odstawić na 5 minut, dodać mąkę i pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Olej rozprowadzić pędzelkiem na patelni. Usmażyć naleśnik. Można także usmażyć kilka małych placuszków.
Gorący naleśnik przełożyć przygotowanymi owocami.
Smacznego!
Dzisiaj propozycja na ciepły węglowodanowy obiad.
Naleśnik pełnoziarnisty orkiszowy na zimowo- Laura
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
(dla 1 osoby)
- 1 duża gruszka
- 1 jabłko
- 2 łyżki niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki utłuczonych przypraw korzennych (goździki, cynamon, kardamon)
SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI: (dla 1 osoby)
- 1 białko
- 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżki niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
- 1/3 łyżeczki sody
- szczypta soli
- olej rzepakowy (tylko tyle aby lekko posmarować patelnię)
Sodę wymieszać z jogurtem. Odstawić na 5 minut, dodać mąkę i pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Olej rozprowadzić pędzelkiem na patelni. Usmażyć naleśnik. Można także usmażyć kilka małych placuszków.
Gorący naleśnik przełożyć przygotowanymi owocami.
Smacznego!