Naleśnik pełnoziarnisty orkiszowy na zimowo

Naleśnik pełnoziarnisty orkiszowy na zimowo
Jakiś czas temu wróciłam do ścisłej diety opartej na niskim indeksie glikemicznym. Jestem obecnie w pierwszej fazie metody Montignac, która polega na spożywaniu produktów o niskim IG oraz na ścisłym rozdzieleniu posiłków węglowodanowych i tłuszczowych. Oprócz "normalnego" jedzenia codziennie produkuję "coś" dla siebie. Kilku znajomych poprosiło abym wrzucała także takie przepisy.
Dzisiaj propozycja na ciepły węglowodanowy obiad.
Naleśnik pełnoziarnisty orkiszowy na zimowo- Laura
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
(dla 1 osoby)
  • 1 duża gruszka
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki utłuczonych przypraw korzennych (goździki, cynamon, kardamon)
Owoce obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Podsmażyć kilka minut na patelni, co jakiś czas mieszając. Dodać jogurt, wymieszać i trzymać chwilę na ogniu, tak aby wszystko się zagrzało. Doprawić przyprawą korzenną. Można ewentualnie dosłodzić fruktozą, jednak gruszka jest na tyle słodka, że mi wystarczyły same owoce.


SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI: (dla 1 osoby)
  • 1 białko
  • 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy (tylko tyle aby lekko posmarować patelnię)
Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli.
Sodę wymieszać z jogurtem. Odstawić na 5 minut, dodać mąkę i pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Olej rozprowadzić pędzelkiem na patelni. Usmażyć naleśnik. Można także usmażyć kilka małych placuszków.

Gorący naleśnik przełożyć przygotowanymi owocami.

Smacznego!

Kategorie przepisów