Naleśnik pełnoziarnisty orkiszowy na zimowo

Jakiś czas temu wróciłam do ścisłej diety opartej na niskim indeksie glikemicznym. Jestem obecnie w pierwszej fazie metody Montignac, która polega na spożywaniu produktów o niskim IG oraz na ścisłym rozdzieleniu posiłków węglowodanowych i tłuszczowych. Oprócz "normalnego" jedzenia codziennie produkuję "coś" dla siebie. Kilku znajomych poprosiło abym wrzucała także takie przepisy.
Dzisiaj propozycja na ciepły węglowodanowy obiad.
Naleśnik pełnoziarnisty orkiszowy na zimowo- Laura
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
(dla 1 osoby)
SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI: (dla 1 osoby)
Sodę wymieszać z jogurtem. Odstawić na 5 minut, dodać mąkę i pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Olej rozprowadzić pędzelkiem na patelni. Usmażyć naleśnik. Można także usmażyć kilka małych placuszków.
Gorący naleśnik przełożyć przygotowanymi owocami.
Smacznego!
Dzisiaj propozycja na ciepły węglowodanowy obiad.

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
(dla 1 osoby)
- 1 duża gruszka
- 1 jabłko
- 2 łyżki niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki utłuczonych przypraw korzennych (goździki, cynamon, kardamon)
SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI: (dla 1 osoby)
- 1 białko
- 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżki niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
- 1/3 łyżeczki sody
- szczypta soli
- olej rzepakowy (tylko tyle aby lekko posmarować patelnię)
Sodę wymieszać z jogurtem. Odstawić na 5 minut, dodać mąkę i pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Olej rozprowadzić pędzelkiem na patelni. Usmażyć naleśnik. Można także usmażyć kilka małych placuszków.
Gorący naleśnik przełożyć przygotowanymi owocami.
Smacznego!