Quiche brokułowy z wędzonym łososiem
„Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Tym razem smalczyk został użyty do przygotowania kruchego ciasta na spód. Smakowita Pajda ponownie mnie zaskoczyła ponieważ ciasto z jej dodatkiem wyszło aromatyczne i bardzo kruche. Jeszcze nigdy nie udało mi się takiego zrobić. Idealnie pasuje do wytrawnych tart lub Quiche. Ja połączyłam je z brokułami i wędzonym łososiem. Całość świetnie się skomponowała i pysznie smakowała.”
Quiche brokułowy z wędzonym łososiem
(przepis własny)
Składniki:
Okrągła forma do tarty śr. 26cm
Ciasto:
140g mąki pszennej
80g mąki pszennej razowej
120g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
1 jajko
Wypełnienie:
1 duży brokuł
100g wędzonego łososia
1 mała czerwona cebula
1 łyżka posiekanego koperku
1 szklanka startego sera typu parmezan
2 jajka
250g jogurtu greckiego
świeżo zmielony pieprz
sól
Wszystkie składniki na spód tarty umieścić w makakserze i wyrobić na gładkie, plastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie przygotować farsz.
Ugotować brokuły na półtwardo w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odcedzić i podzielić na różyczki. Porwać na kawałki plastry wędzonego łososia, a cebulę pokroić w talarki.
Roztrzepać jajka. Dodać jogurt grecki, koperek i 2 łyżki startego sera. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy. Dno ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, kulkami ceramicznymi lub suchą fasolę, żeby ciasto się nie uwypukliło podczas pieczenia.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Po tym czasie usunąć papier i kulki ceramiczne i piec jeszcze 10 minut.
Podpieczone ciasto wyjąć i rozłożyć na nim równomiernie brokuły, cebulę i wędzonego łososia. Posypać połową startego sera.
Zalać sosem jajeczno-jogurtowym i posypać pozostałym serem.
Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 20-25 minut.