Zupa ziemniaczana z pieczarkami i zielonym groszkiem
przepis:
.
2 ziemniaki
pół szklanki mrożonego zielonego groszku
10 dag pieczarek
1 szalotka
5 dag wędzonego surowego boczku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
0,5 l bulionu warzywnego
1/4 szklanki śmietany
1 łyżka oleju
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w bulionie. Kiedy będą miękkie odlać część bulionu , a ziemniaki dokładnie zmiksować melakserem,
Pieczarki opłukać, osuszyć, pokroić w plasterki.
Szalotkę i boczek pokroić w kostkę, a następnie przesmażyć na oleju.
Dodać pieczarki i zielony groszek, chwilę razem smażyć , a potem dolać resztę bulionu i gotować 10 min.
Zupę połączyć z pure ziemniaczanym, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku oraz śmietanę.