Kotlety drobiowe z serem
- 2 filety z piersi kurczaka
- 3 jajka
- 300 g żółtego sera
w kostce - sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki bazylii
- ząbek czosnku
- 7 łyżek mąki pszennej
- cebula
- olej rzepakowy
do smażenia
Od dziś kotlety drobiowe z serem, będą jednym z moich ulubionych dań drobiowych :). Są po prostu przepyszne, i to zarówno na zimno jak i na ciepło. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane - a efekt wyśmienity. Polecam serdecznie.
Filety umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mięsa. Wbić 3 jajka, dodać mąkę, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Dobrze wymieszać (najlepiej rękami). Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.
Następnie kłaść łyżką na patelnię, na mocno rozgrzany olej tworząc małe kotleciki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym.
Źródło: Z miłości do słodkości