Węgierska zupa ziemniaczana
.
3 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
15 dag chudego wędzonego boczku
1 czerwona papryka
1 pomidor
1 papryczka chili
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 l wody
1 łyżka oleju
sól
.
Marchewkę, seler, pietruszkę oprać, opłukać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Paprykę opłukać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski.
Cebulę i chili pokroić w drobną kostkę.
Boczek pokroić w kostkę tak jak ziemniaki.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić na niego boczek i cebulę, chwilę razem podsmażać, a następnie dodać ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę i paprykę.
Po chwili dodać chili, pokrojony pomidor i słodką paprykę.
Warzywa zalać wodą, posolić i gotować aż staną się miękkie.
Z 1 jajka, 10 dag mąki wyrobić makaronowe ciasto, dodać sól.
Ciasto rwać palcami na kluski, wrzucić do zupy i ugotować.