Boeuf Stroganow // strogonow

Stroganow to potrawa, która nierozerwalnie kojarzy mi się z weselami i różnego rodzaju imprezami. Jest sycąca, rozgrzewająca i bardzo smaczna. Danie to powstało w XIX-wiecznej Rosji, wymyślone przez francuskiego kucharza Carême, który pracował na dworze cara Aleksandra I. Nazwa pochodzi od rosyjskiego dyplomaty, Pawła Stroganowa. W Polsce danie to często nazywane jest „strogonowem” i z tego, co się zorientowałam, nazwa ta ze względu na swą powszechność, również jest uważana za poprawną.
Bazą oryginalnego stroganowa jest polędwica wołowa, jednak ze względu na jej wysoką cenę, można użyć innych, chudych części wołowiny, najlepiej młodej. Spotkałam się również ze strogonowami na mięsie wieprzowym. Poza tym, z tą potrawą jest jak z bigosem – każdy robi ją nieco inaczej :)

Zdjęcie - Boeuf Stroganow // strogonow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
BOEUF STROGANOW / STROGONOW
(4 porcje)
650g chudej wołowiny,
1 duża cebula,
200g pieczarek (najlepiej malutkich),
1 nieduża czerwona papryka,
1 nieduża zielona papryka,
1 duży lub 2 małe ogórki kiszone lub konserwowe,
ok. 500ml wody lub bulionu wołowego,
150g koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka musztardy,
2 łyżki mąki,
sól i pieprz,
olej do smażenia,
2-3 łyżki śmietany 12% lub 18%,
natka pietruszki do posypania

Wołowinę pokroić w cienkie paski i oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej i w dwóch partiach obsmażyć mięso, aż będzie rumiane. Przełożyć do garnka o grubym dnie i wlać wodę lub bulion. Przykryć i gotować na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie cebulę pokroić w piórka, a papryki w paski. Pieczarki oczyścić, większe pokroić, a malutkie można zostawić w całości. Na patelni po smażeniu mięsa obsmażyć cebulę i dodać do gotującej się w garnku wołowiny. Następnie podsmażyć pieczarki i również dodać do mięsa. Do garnka dodać także paprykę (tej nie trzeba podsmażać, chociaż można). Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać i dusić, aż wołowina będzie miękka. W razie potrzeby dolać więcej wody lub bulionu – sosu powinno być sporo.
Gdy mięso jest już miękkie, dodać pokrojone w paski ogórki, koncentrat pomidorowy i musztardę. Garnek zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać (można też całkiem zrezygnować ze śmietany lub dodać po łyżeczce na każdej porcji tuż przed podaniem).
Na koniec posypać natką pietruszki.

Stroganow najlepiej podawać z pieczywem, ale można również z ziemniakami lub kluskami :)

Przepisy z tych kategorii

Marchewka po koreańsku
1

Marchewka po koreańsku

upl upl
Niebo w gębie

Ukraiński śledź pieczony z nadzieniem
1

Ukraiński śledź pieczony z nad…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Rosyjskie bliny z granatem
1

Rosyjskie bliny z granatem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sernik rosyjski
3

Sernik rosyjski

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Boeuf Strogonow - wersja oryginalna
1

Boeuf Strogonow - wersja orygi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Śledzie pod pierzynką
3

Śledzie pod pierzynką

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Grzanki z borowikami

Grzanki z borowikami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Gołąbki z mielonym indykiem i pieczarkami

Gołąbki z mielonym indykiem i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Śledzie z marynowanymi kurkami w oleju rydzowym

Śledzie z marynowanymi kurkami…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Carpaccio z borowików

Carpaccio z borowików

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kremowe curry z bakłażana, pieczarek i soczewicy
2

Kremowe curry z bakłażana, pie…

figmara figmara
figowe smaki

Krupnik z grzybami
2

Krupnik z grzybami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!