Wciąż szukam przepisu na idealny hamburger. Nadal jestem daleka od ideału - poprzednie podejście było zaledwie poprawne. Szukając w Internecie przepisów na idealny hamburger znalazłam kilka naprawdę ciekawych stron.
Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić na środku wgłębienie – wkruszyć do niego drożdże, dodać szczyptę cukru i zalać ciepłą ale nie gorąca wodą – ok. 4 łyżkami stołowymi - i odstawić. Kiedy na wodzie pojawią się „bąble” dodać łyżkę oliwy z oliwek, dosypać łyżeczkę soli i dodając stopniowo wodę wyrabiać ciasto na gładką masę.
Na ciepły dzień – lekkie danie. Klasyk włoskiej kuchni.Robię je często, i zawsze smakuje wybornie. Nawet mieszanie mi nie przeszkadza. Efekt końcowy wszystko wynagradza.
To propozycja dla tych, ktorzy lubia polaczenie miesa z owocami. W tym wypadku gotowane piersi kurze polecam z dodatkiem ananasa i curry.Do tego danie jest bardzo proste i dosc szybkie.
To jeden z moich ulubionych przepisów na makaron. Podpatrzony u Trufli już dość dawno temu i od tego czasu regularnie goszczący u mnie na stole.To była chyba moja pierwsza randka z serem tego typu. I okazało się, że jest to miłość od pierwszego wejrzenia... ;)
Poezja! Nie przyrządza się go za często, bo to nieprzyzwoicie kaloryczne i syte danie. Jednak z drugiej strony, makaron Carbonara uzależnia, jest po prostu wspaniały! Kto raz spróbował z pewnością do niego powraca;)
Gdy ryż wypije bulion, dolewamy kolejną porcję i tak aż do chwili, kiedy ryż będzie al dente. Wtedy do ryżu dodajemy szpinak, pokrojoną w kawałeczki ugotowaną pierś z kurczaka i dosypujemy 3 łyżki tartego sera.
Podsmażony boczek, cebulka , ser … - składniki proste, które przeważnie mamy pod ręką, tworzą wspaniałe danie, które zachwyci domowników!
W wersji na romantyczną kolację można śmiało pokusić się o dodanie do niego białego wina – polecam!
Kopytka chodziły za mną od dłuższego czasu, ale ciągle nie mogłam się wziąć za ich zrobienie.
Do zeszłego tygodnia, kiedy to smaki i zachcianki zdecydowanie zwyciężyły nad leniem ;)
Powstały niesamowicie pyszne … wielkie … pachnące kopytka , którymi zajadała się cała rodzina! Ale nie takie zwykłe, bo zamiast z ziemniaków zrobione z kaszy jaglanej!
Pyszne, aromatyczne połączenie smaków słodko-kwaśnego, słonego i pikantnego, prawie w orientalnym stylu . To niezwykle proste danie jest świetną propozycją na ekspresowe przygotowanie smacznego, pożywnego obiadu.
Bardzo smaczna zapiekanka z kaszy jaglanej. (...) Najfajniejsze jest jednak to, że z tą zapiekanką jest bardzo mało roboty i praktycznie robi się sama :)