Ciasto na pierogi najlepsze na świecie
Tytuł posta bardzo trywialny. Jednak nad farszem rozwodzić się nie będę, lecz nad ciastem na pierogi, który gra tutaj pierwsze skrzypce. Ciągle, gdy postanawiam zabrać się za lepienie to dzwonię do mamy i pytam o to samo, czyli o mojej mamy ciasto na pierogi. Mama już mi nawet maila wysłała z całą instrukcją obsługi. Ale ja zawsze dzwonię i pytam o to samo.
Bo czasami jest tak, że gdy najdzie ochota na pierogi, to pierwszy odruch jest dość leniwy, czyli sklep polski jeśli taki jest niedaleko. Ja akurat mam to szczęście, że w pobliżu mam aż cztery takie sklepy. Ale pierogi gotowe, które tam sprzedają to jest nieporozumienie. Pięknie zapakowane, z pięknym logo firmy, do wyboru do koloru. Niestety nie smakują jak domowe, ciasto bardzo grubo rozwałkowane, farszu trzeba z lupą szukać niestety.
Każdy ma niewątpliwie swój własny przepis na ciasto na pierogi. Ja spróbowałam już wiele razy lepić z różnych przepisów i nie raz klnęłam, bo się kleiło lub było twarde. Masło i brak białka powodują, że ciasto pięknie się rozwałkowuje i jest elastyczne. Mniam po prostu! :)
Składniki na około 30 średniej wielkości pierogów, gdy ciasto rozwałkujemy dość cieńko:
1 szklanka mąki, 50-70 ml ciepłej wody, 20 g roztopionego, nieco schłodzonego masła, szczypta soli, 1 żółtko
Wykonanie:
1. Do około 3/4 szklanki mąki dodać żółtko i wymieszać.
2. Dodać sól, wodę i wymieszać (ma powstać luźne ciasto).
3. Dodać stopione masło i krótko wyrobić na gładka masę, która nie klei się do rąk.
4. Odstawić na 10 minut najlepiej na talerzu, przykryć folią, niech odpocznie. Po wyrobieniu ciasto może sprawiać wrażenie twardego, ale gdy odpocznie pod przykryciem to zmięknie.
5. Podzielić ciasto na 3 części i każdą część rozwałkować bardzo cieniutko i wykrawać krążki.
6. Na wszystkie krążki nakładać na środek małe kuleczki farszu i zlepiać pierożki, lub uszka. 7. W czasie wałkowania ciasta podsypywać minimum mąki (szczyptę), by ciasto nie wysychało.
8. Gotować bardzo krótko w wodzie z 3 łyżkami oleju.
9. Wyłożyć na talerz niech przestygną i przełożyć do miski i skropić olejem, żeby się nie skleiły, potrzasnąć miską aby się wymieszały
Na zdjęciach pierogi ruskie, moje ulubione. :)