Wiem, że jest wiele osób, którym takie jedzonko pasuje, lub jest smakiem dzieciństwa a do tego jeszcze jedzone w gorący, upalny dzień smakuje (podobno) wspaniale. Niektórzy robią taki makaron z truskawkami, u mnie dzisiaj wersja jagodowa.
Kolorowy obiad we włoskim stylu. Pyszna propozycja na letni, dietetyczny obiad. Obiad z serii dań ekspresowych, bo w czasie gdy gotuje się makaron przygotujesz sos i volia- gotowe. Dorsz duszony w sosie pomidorowym z dodatkiem pomidorków koktajlowych robi się sam i smakuje wybornie. Wszystko podane z apetycznym, uroczym włoskim makaronem volanti.
Przepis na chow mein, czyli chińskie danie z makaronu smażonego z rozmaitymi dodatkami. Tym razem jest to makaron z wieprzowiną, chrupiącymi warzywami i pędami bambusa oraz aromatycznym sezamem. Taki obiad robi się naprawdę szybko, nie trzeba więc długo stać przy gorącej kuchence, co ma niebagatelne znaczenie przy takich upałach, jakie ostatnio mamy ;)
Nadzienie z mięsa mielonego indyka oraz zielonej soczewicy, porządnie doprawione pieprzem i kuminem rzymskim, który wręcz fantastycznie tu pasuje. Całość udusiłam chociaż można oczywiście upiec w piekarniku. Danie bardzo smaczne, sycące a jednocześnie lekkie. Bardzo polecam.
Podlaskie kartacze faszerowane dwoma rodzajami mięsa podane z wysmażonym boczkiem. Możecie je przygotować także tylko z wieprzowiny a zamiast boczku podać sos czosnkowy lub tzatziki.
Esencjonalny, aromatyczny gulasz z dodatkiem pieczarek i suszonych pomidorów. Doprawiony suszonymi ziołami, papryką i sosem sojowym. Im dłużej go gotujemy, tym bardziej będzie gęsty i zawiesisty. Podajemy go z razowym pieczywem, lub z ulubioną kaszą.
A to już prostota w czystej postaci. Przygotowanie takiego obiadu nie zajmuje więcej niż kwadrans. Makaron al dente podsmażony na maśle i sosie sojowym smakuje na tyle dobrze, że nie potrzeba sosu. Do tego gotowany brokuł oraz uprażone nasiona słonecznika coby zdrowo i pożywnie.
Paluszki rybne, kto z nas ich nie lubi .. ja nie lubię tylko, takich ociekających tłuszczem i z mikro zawartością ryb. Z tego co wiem takich już jest coraz mniej. I niech tak zostanie moje są tylko z dorsza. Pyszne, lekko chrupiące i takie proste w zrobieniu, że aż zadziwiające. Po co się truć dodatkami smakowymi, które polecane nie są .. niż takie pyszne domowe.
Ugotować w osolonej wodzie soczewicę 15 minut. Odcedzić. Cebulę z czosnkiem zeszklić. Zrumienić boczek. Wrzucić do cebuli. Dodać przecier, pokrojone w paseczki suszone pomidory, podsmażyć chwilkę. Wlać pomidory z puszki. Wrzucić zioła i soczewicę. Dusić ok 15 minut do miękkości...
Pomidorowe risotto pierwszy raz jedliśmy na Węgrzech i było po prostu obłędne. Niedawno Paszczak z okazji foodingu u nas zrobił swoją wersję i to była dopiero bomba smakowa, tak, że dziś zapraszamy na to cudo