Hamburger idealny?
Wciąż szukam przepisu na idealny hamburger. Nadal jestem daleka od ideału - poprzednie podejście było zaledwie poprawne.
Szukając w Internecie przepisów na idealny hamburger znalazłam kilka naprawdę ciekawych stron.
Okazuje się, że to na pozór proste (a nawet powiedziałabym prostackie danie) ma spore grono wielbicieli, którzy stworzyli setki a może nawet tysiące wariacji tego przepisu.
Na pewno poszukując przepisów hamburgerowych warto zajrzeć na stronę hamburger-recipes.com. Bardzo pouczająca i wiele fajnych przepisów. No i od razu widać, że facet ma poważne podejście do hamburgerów - pisze nawet jak grubo powinna być mielona wołowina, by kotlet wyszedł idealny.
Wiecie, że jest też muzeum hamburgerów? Serio! Jest też hamburgerowy blog. No i prawdziwa historia hamburgerów.
Ale przepisy są rożne i często sprzeczne ze sobą. Dodawać czy nie dodawać tartej bułki. Dodawać do surowego mięsa siekaną cebule czy tez nie. No i bekon - podsmażyć albo zgrillować go osobno czy też zmielić i dodać do surowego mięsa i dopiero razem grillować/smażyć.
A może każdy z tych przepisów jest właściwy - każdy na swój sposób?
No więc zaopatrzyłam się w ingrediencje:
mięso mielone wołowe - ja zmieliłam troche ponad pół kilo rostbefu
1 jajko
przyprawy: sól, mielony kumin i sos Worcestershire
cebula
pomidor
sałata
ewentualnie musztarda i ketchup
ogórek kiszony albo marynowany w occie
bułki - kupiłam hamburgerowe, gotowe i z sezamem - są dużo lepsze niż pierwsze lepsze kajzerki
ser w plastrach - cheddar
Mieso wymieszałam z jajkiem i przyprawami. Wszystko "na oko" i do smaku. Z masy mięsnej zrobiłam hamburgery i usmażyłam je na patelni grillowej. Trzeba tylko uważać, by ich nie "przesmażyć" i nie wysuszyć za bardzo. Obok podsmażyłam bułki przekrojone na 2 połówki. Pod sam koniec smażenia na mięsie połozyłam plaster sera, żeby sie troszke stopił.
Na a potem prościzna: bułka, kotlet, pomidor, cebula, sałata i bułka a obok jeszcze ogórek.
To efekt:
PS: Mąż zjadł z zadowoleniem i wziął dokładke, a córka odmówiła zjedzenia "kotleta w bułce" i wybrała makaron z tartym parmezanem :-)