Hamburger idealny?

Wciąż szukam przepisu na idealny hamburger. Nadal jestem daleka od ideału - poprzednie podejście było zaledwie poprawne.

Szukając w Internecie przepisów na idealny hamburger znalazłam kilka naprawdę ciekawych stron.

Okazuje się, że to na pozór proste (a nawet powiedziałabym prostackie danie) ma spore grono wielbicieli, którzy stworzyli setki a może nawet tysiące wariacji tego przepisu.

Na pewno poszukując przepisów hamburgerowych warto zajrzeć na stronę hamburger-recipes.com. Bardzo pouczająca i wiele fajnych przepisów. No i od razu widać, że facet ma poważne podejście do hamburgerów - pisze nawet jak grubo powinna być mielona wołowina, by kotlet wyszedł idealny.

Wiecie, że jest też muzeum hamburgerów? Serio! Jest też hamburgerowy blog. No i prawdziwa historia hamburgerów.

Ale przepisy są rożne i często sprzeczne ze sobą. Dodawać czy nie dodawać tartej bułki. Dodawać do surowego mięsa siekaną cebule czy tez nie. No i bekon - podsmażyć albo zgrillować go osobno czy też zmielić i dodać do surowego mięsa i dopiero razem grillować/smażyć.

A może każdy z tych przepisów jest właściwy - każdy na swój sposób?

No więc zaopatrzyłam się w ingrediencje:

mięso mielone wołowe - ja zmieliłam troche ponad pół kilo rostbefu

1 jajko

przyprawy: sól, mielony kumin i sos Worcestershire

cebula

pomidor

sałata

ewentualnie musztarda i ketchup

ogórek kiszony albo marynowany w occie

bułki - kupiłam hamburgerowe, gotowe i z sezamem - są dużo lepsze niż pierwsze lepsze kajzerki

ser w plastrach - cheddar

Mieso wymieszałam z jajkiem i przyprawami. Wszystko "na oko" i do smaku. Z masy mięsnej zrobiłam hamburgery i usmażyłam je na patelni grillowej. Trzeba tylko uważać, by ich nie "przesmażyć" i nie wysuszyć za bardzo. Obok podsmażyłam bułki przekrojone na 2 połówki. Pod sam koniec smażenia na mięsie połozyłam plaster sera, żeby sie troszke stopił.

Na a potem prościzna: bułka, kotlet, pomidor, cebula, sałata i bułka a obok jeszcze ogórek.

To efekt:

Zdjęcie - Hamburger idealny? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PS: Mąż zjadł z zadowoleniem i wziął dokładke, a córka odmówiła zjedzenia "kotleta w bułce" i wybrała makaron z tartym parmezanem :-)

Przepisy z tych kategorii

Parówki w ciescie francuskim
9

Parówki w ciescie francuskim

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

Open sandwich i garść wieści
1

Open sandwich i garść wieści

Agata Agata
Agatek

Burgery z kurczakiem
1

Burgery z kurczakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto z mięsnym nadzieniem
1

Ciasto z mięsnym nadzieniem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Śledzie w jogurcie z cebulą i groszkiem

Śledzie w jogurcie z cebulą i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Bagietki nadziewane kurczakiem
2

Bagietki nadziewane kurczakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Kiełbasa smażona z cebulą w pomidorowym sosie
2

Kiełbasa smażona z cebulą w po…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Gofry a’la pizza
1

Gofry a’la pizza

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Bigos z młodej kapusty i kiełbasy
1

Bigos z młodej kapusty i kiełb…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Placki z kurczakiem a’la chaczapuri
6

Placki z kurczakiem a’la chacz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Wytrawne babeczki z brokułem i fetą
2

Wytrawne babeczki z brokułem i…

figmara figmara
figowe smaki

Grzanka ze szparagami, mozzarellą i szynką parmeńską
1

Grzanka ze szparagami, mozzare…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu