Hamburger idealny?

Wciąż szukam przepisu na idealny hamburger. Nadal jestem daleka od ideału - poprzednie podejście było zaledwie poprawne.

Szukając w Internecie przepisów na idealny hamburger znalazłam kilka naprawdę ciekawych stron.

Okazuje się, że to na pozór proste (a nawet powiedziałabym prostackie danie) ma spore grono wielbicieli, którzy stworzyli setki a może nawet tysiące wariacji tego przepisu.

Na pewno poszukując przepisów hamburgerowych warto zajrzeć na stronę hamburger-recipes.com. Bardzo pouczająca i wiele fajnych przepisów. No i od razu widać, że facet ma poważne podejście do hamburgerów - pisze nawet jak grubo powinna być mielona wołowina, by kotlet wyszedł idealny.

Wiecie, że jest też muzeum hamburgerów? Serio! Jest też hamburgerowy blog. No i prawdziwa historia hamburgerów.

Ale przepisy są rożne i często sprzeczne ze sobą. Dodawać czy nie dodawać tartej bułki. Dodawać do surowego mięsa siekaną cebule czy tez nie. No i bekon - podsmażyć albo zgrillować go osobno czy też zmielić i dodać do surowego mięsa i dopiero razem grillować/smażyć.

A może każdy z tych przepisów jest właściwy - każdy na swój sposób?

No więc zaopatrzyłam się w ingrediencje:

mięso mielone wołowe - ja zmieliłam troche ponad pół kilo rostbefu

1 jajko

przyprawy: sól, mielony kumin i sos Worcestershire

cebula

pomidor

sałata

ewentualnie musztarda i ketchup

ogórek kiszony albo marynowany w occie

bułki - kupiłam hamburgerowe, gotowe i z sezamem - są dużo lepsze niż pierwsze lepsze kajzerki

ser w plastrach - cheddar

Mieso wymieszałam z jajkiem i przyprawami. Wszystko "na oko" i do smaku. Z masy mięsnej zrobiłam hamburgery i usmażyłam je na patelni grillowej. Trzeba tylko uważać, by ich nie "przesmażyć" i nie wysuszyć za bardzo. Obok podsmażyłam bułki przekrojone na 2 połówki. Pod sam koniec smażenia na mięsie połozyłam plaster sera, żeby sie troszke stopił.

Na a potem prościzna: bułka, kotlet, pomidor, cebula, sałata i bułka a obok jeszcze ogórek.

To efekt:

Zdjęcie - Hamburger idealny? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PS: Mąż zjadł z zadowoleniem i wziął dokładke, a córka odmówiła zjedzenia "kotleta w bułce" i wybrała makaron z tartym parmezanem :-)

Przepisy z tych kategorii

Parówki w ciescie francuskim
9

Parówki w ciescie francuskim

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

Open sandwich i garść wieści
1

Open sandwich i garść wieści

Agata Agata
Agatek

Pasta rogalowa

Pasta rogalowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pikantna ciecierzyca pieczona

Pikantna ciecierzyca pieczona

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Warzywa w tempurze
1

Warzywa w tempurze

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Karmelizowany ananas

Karmelizowany ananas

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Czosndogi
1

Czosndogi

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Nuggetsy z kalafiora ze słodko-kwaśnym sosem śliwkowym
4

Nuggetsy z kalafiora ze słodko…

food² food²
Food Square

Feta pieczona z miodem, sezamem i figami
2

Feta pieczona z miodem, sezame…

food² food²
Food Square

Pierś kaczki na grzance z malinowym octem winnym

Pierś kaczki na grzance z mali…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Granola z masłem orzechowym i chipsami bananowymi
2

Granola z masłem orzechowym i…

food² food²
Food Square

Gofry jak greckie placki z cukinii
1

Gofry jak greckie placki z cuk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj