Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

Zdjęcie - Gulasz wołowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gulasz wołowy najlepszy na świecie. Od zawsze taki jemy, czasami podkręcony czerwonym winem, z dużą ilością papryki...Odkąd mam szybkowar przygotowanie go zajmuje mi dosłownie chwilę.  Idealnie pasuje do placków ziemniaczanych, kasz, ziemniaków. Jeśli zostanie coś i zapomnę schować garnek do lodówki wówczas kto pierwszy ten lepszy... z chlebem smakuje najbardziej. 
Zdjęcie - Gulasz wołowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 70-80 dkg wołowiny bez kości,
  • 1 duża cebula,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • papryka słodka, papryka ostra,
  • sól,pieprz,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • tymianek suszony ,
  • chlust czerwonego wina,
  • 1 łyżka gęstej śmietany,
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie:
Wołowinę oczyścić z błon, pokroić w kostkę lub paski.Oprószyć mąką, podsmażyć na oleju do zrumienienia. Przełożyć do szybkowaru. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć do zeszklenia na tej samej patelni co mięso, posolić i mocno posypać słodką papryką. Przenieść wszystko do mięsa, dodać przecier, przyprawy, wino (niekoniecznie), podlać wodą, tak aby przykryć mięso. Gotować do miękkości. Na koniec 1 łyżkę mąki rozprowadzić z wodą, dodać śmietanę i dodać do sosu celem zagęszczenia. Doprawić wg uznania. Uwaga: należy pamiętać, że najpierw do masy mącznej dodajemy 2-3 łyżki gorącego sosu i dopiero całość wlewamy do potrawy. Unikniemy wówczas powstawanie grudek. Jeśli nie używamy szybkowaru wówczas mięso dusimy znacznie dłużej.

Zdjęcie - Gulasz wołowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów