Pizza domowa
CIASTO:
3/4-1 kg mąki pszennej - można już dostać w Polsce specjalną włoską mąkę do pizzy - jest świetna
30-40 g drożdży świeżych
łyżka oliwy
ciepła woda
sól
SOS:
puszka albo dwie – włoskich pomidorów – bez skóry, najlepiej już pokrojonych
kilka ząbków czosnku
oliwa z oliwek
tymianek – suszony albo świeży
sól
+ szynka i starta mozarella (najlepiej wziąć polską mozarelle)
Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić na środku wgłębienie – wkruszyć do niego drożdże, dodać szczyptę cukru i zalać ciepłą ale nie gorąca wodą – ok. 4 łyżkami stołowymi - i odstawić. Kiedy na wodzie pojawią się „bąble” dodać łyżkę oliwy z oliwek, dosypać łyżeczkę soli i dodając stopniowo wodę wyrabiać ciasto na gładką masę. Najlepiej ręką. Kiedy przestanie kleić się do dłoni odstawić w misce przykrytej suchą ściereczką do wyrośnięcia na ok. godzinę.
W tym czasie trzeba zetrzeć mozarelli i zrobić sos. Jeżeli pomidory z puszki będą za duże trzeba je rozgnieść widelcem albo lekko zmiksować blenderem. Następnie dodać do nich wyciśnięty czosnek, sól, tymianek i łyżkę oliwy z oliwek.
Zagnieść ciasto krótko, rozwałkować na cienki placek (z kilograma mąki powinny wyjść ok. 4 pizze) i posmarować z wierzchu oliwa z oliwek. Odstawić na 20-30 minut.
Na ciasto nakładać najpierw sos, potem ser a na końcu poka w cienkie paski szynkę.
Na wierzch pizzy można właściwie położyć co się chce i lubi.
Przygotowana pizze wstawić na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Ja piekę na pergaminie ale można i na zwykłej blasze.