Zapiekanka jaglana z kurczakiem i warzywami
            Bardzo smaczna zapiekanka z kaszy jaglanej. Serio – chociaż ani ja, ani tym bardziej M. nie jesteśmy jakimiś ogromnymi wielbicielami kaszy jaglanej, to w tej wersji naprawdę nam smakowało. Oczywiście M. musiałam obłaskawić za pomocą kurczaka i sera, inaczej by nie przeszło ;) 
 Najfajniejsze jest jednak to, że z tą zapiekanką jest bardzo mało roboty i praktycznie robi się sama :) 
 
 
 
 ZAPIEKANKA JAGLANA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
 (4 porcje) 
 500g mięsa z kurczaka (u mnie filety z udźca, ale może być też pierś), 
 160g kaszy jaglanej, 
 1 duża czerwona papryka, 
 ok. 12cm kawałek pora, 
 mała puszka kukurydzy, 
 500ml mleka, 
 2 jajka, 
 2 łyżki oleju, 
 ulubiona przyprawa do kurczaka (u mnie złocista), 
 sól i pieprz, 
 zioła prowansalskie 
 
 Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić wg uznania i wymieszać z olejem. Obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni już bez dodatku tłuszczu. 
 W tym czasie kaszę przelać wrzątkiem na sitku, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. 
 Pora pokroić w talarki, a paprykę w kostkę. Kukurydzę osączyć. 
 Mięso zdjąć z ognia. Dodać warzywa i kaszę, całość wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. 
 Mleko wymieszać z jajkami. Dodać sól i pieprz oraz zioła prowansalskie do smaku. Zalać zapiekankę i wyrównać jej powierzchnię, tak aby cała kasza była namoczona. Naczynie przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Po 30-35 minutach sprawdzić, czy kasza wciągnęła całe mleko – jeśli tak, dolać jeszcze nieco wody lub mleka (aczkolwiek ja nie dodawałam, nie było takiej potrzeby). Po 45 minutach zapiekankę posypać startym serem i wstawić do piekarnika jeszcze na 5 minut, żeby ser się zapiekł. 
 
 
 (inspiracja)