Zapiekanka jaglana z kurczakiem i warzywami
Bardzo smaczna zapiekanka z kaszy jaglanej. Serio – chociaż ani ja, ani tym bardziej M. nie jesteśmy jakimiś ogromnymi wielbicielami kaszy jaglanej, to w tej wersji naprawdę nam smakowało. Oczywiście M. musiałam obłaskawić za pomocą kurczaka i sera, inaczej by nie przeszło ;)
Najfajniejsze jest jednak to, że z tą zapiekanką jest bardzo mało roboty i praktycznie robi się sama :)
ZAPIEKANKA JAGLANA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
(4 porcje)
500g mięsa z kurczaka (u mnie filety z udźca, ale może być też pierś),
160g kaszy jaglanej,
1 duża czerwona papryka,
ok. 12cm kawałek pora,
mała puszka kukurydzy,
500ml mleka,
2 jajka,
2 łyżki oleju,
ulubiona przyprawa do kurczaka (u mnie złocista),
sól i pieprz,
zioła prowansalskie
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić wg uznania i wymieszać z olejem. Obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni już bez dodatku tłuszczu.
W tym czasie kaszę przelać wrzątkiem na sitku, aby pozbyć się ewentualnej goryczki.
Pora pokroić w talarki, a paprykę w kostkę. Kukurydzę osączyć.
Mięso zdjąć z ognia. Dodać warzywa i kaszę, całość wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Mleko wymieszać z jajkami. Dodać sól i pieprz oraz zioła prowansalskie do smaku. Zalać zapiekankę i wyrównać jej powierzchnię, tak aby cała kasza była namoczona. Naczynie przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Po 30-35 minutach sprawdzić, czy kasza wciągnęła całe mleko – jeśli tak, dolać jeszcze nieco wody lub mleka (aczkolwiek ja nie dodawałam, nie było takiej potrzeby). Po 45 minutach zapiekankę posypać startym serem i wstawić do piekarnika jeszcze na 5 minut, żeby ser się zapiekł.
(inspiracja)