Kurczak w sosie curry z ananasem
Pyszne, aromatyczne połączenie smaków słodko-kwaśnego , słonego i pikantnego , prawie w orientalnym stylu . To niezwykle proste danie jest świetną propozycją na ekspresowe przygotowanie smacznego , pożywnego obiadu . Kurczak curry jest jednym z moich ulubionych dań . Przygotowuję go na wiele sposobów , a oto jeden z nich ........
Składniki /2 porcje/
- 2 filety z kurczaka
- 4 plastry świeżego ananasa
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyzka soku z cytryny
- sól i pieprz /do smaku
- 2 łyżki oliwy
oraz: ok. 150 g ryżu bosmani /lub venere/ świeży szpinak sos sałatkowy Wykonanie: Piersi umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Mięso oprószyć solą, pieprzem , przyprawą curry /1 łyżeczka/ i obtoczyć w mące. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć w niej plastry mięsa, skropić sokiem z cytryny. Podlać niewielką ilością gorącej wody i poddusić kilka minut /do miękkości mięsa/. Dodać pokrojone plastry ananasa, wlać mleko kokosowe resztę curry, wymieszać i gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu. -Doprawić do smaku solą . -Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i świeżą surówką /u mnie szpinakowa z ananasem i wiórkami kokosu/