Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę drobno poszatkować, zeszklić na oleju. Mięso pokroić w grubą kostkę i razem z bułką i cebulą, zmielić przez maszynkę dwa razy. Do masy mięsnej wbić jajko, dodać odrobinę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać. Z gotowej masy lepić małe kulki. Czynność powtarzać do wykorzystania składników.
Danie, które znikło w 30 sekund- chętnie wylizałabym patelnię z resztek smaku :) Chociaż... myślałam że indyk w tym wydaniu będzie OSTRZEJSZY. Źródło: Lazy in the Kitchen + moje dietowe modyfikacje ;)
Dziś proponuje Wam pyszne, bardzo delikatne i mięciutkie klopsiki. Ich sekret to ziemniaki, które zmieszałam z mięsem mielonym. Dzięki temu są nie tylko idealnie miękkie, ale też nie są suche. Doskonale komponują się z dipem jogurtowym, do którego tym razem dodałam trochę migdałów. Ich drobinki fajnie chrupią, pasują też do indyka.
Choć w oryginale Strogonow, a właściwie Boeuf Strogonow to pożywne danie przygotowane na bazie wołowiny, to w naszym a'la Strogonowie wieprzowina też nieźle się spisuje! :)
To jeden z moich ulubionych przepisów na schabowe. Robiłam je już wiele razy, bo to naprawdę szybka i bezproblemowa potrawa. Przepis pochodzi z programu „Nigella Ekspresowo”, jednak zwykle trochę go modyfikuję.
Dziś mam dla Was przepis na prostą, klasyczną, a jednocześnie niesamowicie smaczną.
Kruche ciasto wypełnione po brzegi mięsem mielonym z dodatkiem warzyw i ulubionymi przyprawami jest świetnym pomysłem zarówno na obiad , jak i kolację na ciepło.
Świetny przepis na pszenne tortille. Są łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Jeżeli porcja jest dla nas zbyt duża, i tak warto przygotować cała porcję, i część surowego ciasta zamrozić. Zamrażałam już rozwałkowane packi, owinięte pojedynczo w folię i ta metoda świetnie się sprawdziła.
Roladki ze schabu to dobre danie, aby ugościć nim znajomych, teściów, czy po prostu spałaszować je w rodzinnym gronie podczas zwykłego codziennego obiadu :-)
Domowa tortilla i przepis na jej wykonanie jest banalnie prosty. Smak jest nieporównywalnie lepszy od tej gotowej kupowanej w sklepie. Placki są cienkie, ale nie rwą się pod farszem. Lekko słone, dzięki czemu wyśmienicie smakują bez żadnego farszu.
W czasach studenckich jakoś nie miałam chęci ani zapału do gotowania i gdy przywoziłam z domu świeże warzywa, zawsze kończyły tak samo – w tym gulaszu. Uwielbiam go do tej pory i jak jestem głodna, to jest to mój pierwszy pomysł na sycące danie:) Nic dziwnego, kurczak lub mięciutka karkówka i ulubione warzywa w pysznym sosie śmietanowo-pomidorowym.
Pizza twist to rewelacyjne świderki wykonane z ciasta identycznego jak na pizze z dodatkami. Banalnie proste w wykonaniu chociaż wyglądają na skomplikowane. Do nadziewania możesz użyć ulubionego sera, szynki i sosu. Każdy kto uwielbia pizze będzie zachwycony tym przepisem i na pewno będą mu smakowały.